• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Het in beeld brengen van pijn bij dunnevezelneuropathie met fMRI

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het is gebleken dat bij patiënten met bepaalde pijnsyndromen de hersenactiviteit anders is dan bij gezonde mensen. De onderzoekers wilden daarom de hersenactiviteit meten en de verbindingen in beeld brengen bij patiënten met dunnevezelneuropathie. Dit draagt bij aan een beter inzicht in de rol van de hersenen bij mensen met dunnevezelneuropathie.

Dunnevezelneuropathie is een polyneuropathie, een aandoening waarbij de zenuwen worden aangetast. Mensen met dunnevezelneuropathie hebben last van pijn en gevoelsstoornissen. De ziekte is erfelijk in ongeveer 15% van de gevallen, maar kan ook door een onderliggende ziekte veroorzaakt worden.

Andere hersenactiviteit

De registratie en verwerking van pijnsignalen vindt plaats in de hersenen. Met een gewone MRI kan de ligging en de grootte van een orgaan weergegeven worden. Maar met een zogenaamde functionele MRI (kortweg fMRI) kan hersenactiviteit gemeten worden. Met andere soort opnames kunnen de verbindingen in de hersenen in beeld brengen. “Het is gebleken dat bij patiënten met bepaalde pijnsyndromen de hersenactiviteit anders is dan bij gezonde personen,” lichten onderzoekers prof. dr. Karin Faber en dr. Janneke Hoeijmakers toe. “Daarom wilden we bij patiënten met een dunnevezelneuropathie de hersenactiviteit meten en de verbindingen in de hersenen in beeld brengen.”

Onderzoeker Karin Faber doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Prof. dr. Karin Faber doet onderzoek naar dunnevezelneuropathie.

Mogelijk bruikbaar bij toekomstige onderzoeken

Faber vertelt hoe ze dit onderzoeken. “Dit doen we in rust en na een korte warmte-prikkel, omdat sommige patiënten bij warmte een toename van klachten hebben. De resultaten van de fMRI-scan worden dan vergeleken met een normale MRI-scan. Er is een groep gezonde proefpersonen nodig om daadwerkelijk te kunnen bepalen wat er anders is. Hiermee kunnen we beter begrijpen wat er precies gebeurt in de hersenen bij patiënten met pijn bij dunnevezelneuropathie.” De onderzoekers verwachten dat fMRI bruikbaar is als meetinstrument bij toekomstige onderzoeken.

Op het moment zijn de onderzoekers alle gegevens nog aan het analyseren. Maar voorlopige resultaten laten verschillen zien tussen gezonde proefpersonen en de patiënten. Dit draagt bij aan een beter inzicht in de rol van de hersenen bij mensen met dunnevezelneuropathie.

Nieuws over dunnevezelneuropathie

Laden…
Landelijke registratie voor patiënten met dunnevezelneuropathie
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Landelijke registratie voor patiënten met dunnevezelneuropathie

Er is steeds meer bekend over wat nou tot die beschadiging van de dunne zenuwvezels…