• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Wat is CIDP?

Wat is CIDP?

Terug naar spierziekten-overzicht

CIDP (chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie) is een spierziekte waarbij mensen in een periode van ongeveer twee maanden verlamd kunnen raken aan armen en benen. Herstel is in meer of mindere mate mogelijk.

Symptomen van de spierziekte CIDP

In Nederland krijgen jaarlijks dertig tot honderd mensen CIDP. CIDP is een polyneuropathie, een spierziekte waarbij de zenuwen worden aangetast. De kracht in de arm- en beenspieren neemt geleidelijk af. Mensen hebben gevoelsstoornissen, pijn en zijn erg vermoeid. Op het dieptepunt van de ziekte kunnen de armen en benen verlamd zijn. Het verschilt per persoon hoe de ziekte na de eerste maanden verloopt. Bij de een blijft de ziekte verergeren, terwijl de ander spontaan herstelt. Zelfs bij spontaan herstel is er echter bijna altijd sprake van restverschijnselen. Ook kan CIDP na verloop van tijd ineens weer de kop opsteken. De ziekte komt op alle leeftijden voor. De symptomen van CIDP lijken sterk op die van het Guillain-Barré syndroom (GBS). Bij GBS verloopt het ziekteproces echter veel sneller.

Oorzaak van de spierziekte CIDP

Bij mensen met CIDP wordt door een fout in het eigen afweersysteem, het isolatiemateriaal van de zenuw aangetast. Dit isolatiemateriaal heet ‘myeline’. Soms is hierbij ook de kern van de zenuw betrokken. Het gevolg is dat de zenuwen de signalen naar de spieren en hersenen niet goed meer doorgeven. Het is nog niet bekend waardoor het afweersysteem precies geactiveerd wordt. Waarschijnlijk speelt een ‘gewone infectie’ een rol.

Diagnose en behandeling van de spierziekte CIDP

De diagnose CIDP is niet makkelijk te stellen. Hiervoor zijn vaak verschillende onderzoeken nodig zoals lichamelijk onderzoek, spier- en zenuwonderzoek (EMG), en bloedonderzoek. Daarnaast wordt vaak het hersenvocht onderzocht dat via een ruggenprik wordt afgenomen.

CIDP is te behandelen door het afweersysteem te onderdrukken. Deze behandeling werkt niet altijd optimaal.

Levensverwachting van de spierziekte CIDP

Over het algemeen hebben mensen met CIDP een normale levensverwachting.

Onderzoeken naar CIDP

Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar CIDP

Het wetenschappelijk onderzoek naar CIDP is vooral gericht op het vinden van de oorzaak, het verbeteren van de behandeling en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren

Nieuws over CIDP

Laden…
MRI nuttig bij het stellen van de diagnose CIDP en MMN
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

MRI nuttig bij het stellen van de diagnose CIDP en MMN

MRI kan een nuttig instrument zijn bij het stellen van de diagnose CIDP en multifocale…

Samenwerking spierfonds en spierziekten nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.