• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Wat is de ziekte van Ullrich?

Wat is de ziekte van Ullrich?

Terug naar spierziekten-overzicht

De ziekte van Ullrich, of Ullrich congenitale spierdystrofie, is een zeer zeldzame spierziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een erfelijke fout waardoor spiercellen en bindweefsel hun stevigheid verliezen. De spieren zijn al snel na de geboorte zwak. Kenmerkend voor de ziekte van Ullrich zijn de stijve of juist extreem beweeglijke gewrichten.

Symptomen van de ziekte van Ullrich

De ziekte van Ullrich is een zeer zeldzame erfelijke spierziekte. De ziekte komt naar schatting bij 1 op de miljoen mensen voor. Kinderen met de ziekte van Ullrich krijgen al snel na geboorte last van spierzwakte. Ook ontstaan stijve knieën en ellebogen. Daarentegen zijn de gewrichten van de pols en enkels vaak extreem beweeglijk. De ernst van de klachten varieert. Vaak belanden kinderen voor hun tienerjaren al in een rolstoel en krijgen ze voor hun twintigste ademhalingsondersteuning.

Oorzaak van de ziekte van Ullrich

De ziekte van Ullrich wordt veroorzaakt door een erfelijke fout. Hierdoor wordt het eiwit collageen VI niet goed aangemaakt. Dit eiwit is belangrijk voor de stevigheid van spiercellen en bindweefsel. In de meeste gevallen van de ziekte van Ullrich geldt dat kinderen 25% kans hebben om te ziekte te krijgen als beide ouders drager zijn van de erfelijke fout.

Diagnose en behandeling van de ziekte van Ullrich

De diagnose van de ziekte van Ullrich wordt gesteld op basis van de symptomen en verschillende onderzoeken, zoals DNA-onderzoek, bloedonderzoek en microscopisch onderzoek van het spierweefsel.

Er is nog geen medicijn voor de ziekte van Ullrich. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen.

Levensverwachting van de ziekte van Ullrich

Bij de meeste mensen met de ziekte van Ullrich treden ademhalingsproblemen op. Dit is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden.

Onderzoeken naar de ziekte van Ullrich

Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Ullrich

Het huidige onderzoek naar de ziekte van Ullrich is wereldwijd vooral gericht op het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.

Op dit moment hebben wij geen onderzoeken lopen naar de ziekte van Ullrich.

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren

Samenwerking spierfonds en spierziekten nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.