Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Collectekanjers Familie Kuijs

“Het is een fijn gevoel om iets nuttigs te kunnen doen”

We zijn trots om weer twee collectekanjers voor te kunnen stellen. Of eigenlijk vier. Stephanie en Paul gaan dit jaar voor de tweede keer met de collectebus rond, met hun twee oudste kinderen. Waarom lopen ze weer mee? En hebben ze misschien handige tips voor andere collectanten?

Stephanie is dit jaar niet alleen collectant, maar ook collecteorganisator. Hun jongste zoon Benjamin kreeg met 8 maanden een zeer ernstige vorm van het Guillain-Barré syndroom (GBS). “We hebben zelf ervaren dat wetenschappelijk onderzoek van levensbelang is. Zonder snelle diagnose en de juiste behandeling had Benjamin het niet gered. Dat is zo heftig, dat wens je niemand toe.”

Nog zoveel dat we niet weten

“Er is nog zoveel dat we niet weten”, zegt Paul. “Er is geld nodig voor onderzoek en meer bekendheid, dat komt iedereen met een spierziekte ten goede.” “Het is ook echt een fijn gevoel om iets nuttigs te kunnen doen”, vult Stephanie aan. “Je voelt je al vaak genoeg machteloos.”

Hoe ging het vorig jaar? “Nou, het was vooral heel leuk om te doen”, vinden Stephanie en Paul. “Sommige mensen hebben echt een potje klaarstaan. Maar je maakt ook gekke dingen mee hoor. Ik belde bijvoorbeeld aan bij een groot huis en zag in de reflectie van een fotolijst hoe de bewoner opstond en snel naar achteren liep. Alsof hij niet thuis was. Bij een ander huis zat er een man op de bank die duidelijk gebaarde dat we weg moesten gaan. Vervolgens deed zijn dochter de voordeur open en die gaf ons van de weeromstuit tien euro!”

Het hele gezin collecteert mee

Gouden tips

Wat zijn de praktische tips van Benjamins ouders? “Even denken. Ga vooral lopen na het avondeten, dan zijn de meeste mensen thuis. Plak een etiket op de achterkant van je bus, dan kan je de adressen opschrijven waar niemand is en je nog een keer langs wilt gaan. Dat loont echt de moeite. Neem niet te veel straten onder je hoede, hou het overzichtelijk en leuk. En maak een praatje, mensen vinden het leuk als je iets aardigs zegt, al gaat het maar over hun mooie klimop. Oh ja, je kunt ook een online collectebus aanmaken via de website van het Prinses Beatrix Spierfonds.”

Tot slot heeft Paul nog een mooie uitsmijter: “Vorig jaar heb ik de collectebus ook meegenomen naar kantoor. Niet ergens in een hoekje gezet, ik ben er gewoon mee langs alle bureaus gegaan. Eén collega deed er zomaar twintig euro in. Fantastisch toch?”

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Een actie starten

Doneren