• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De magie in beweging

De magie in beweging

Soms lijkt wetenschappelijk onderzoek een beetje op magie. Een huidcel die teruggaat in de tijd en aan een nieuw leven begint als spiercel. Levensgevaarlijke virussen die omgetoverd worden tot medicijnpostbodes. En een onderzoeker die zich laat inspireren door een dodelijk gif en zo een nieuwe manier ontdekt om medicijnen de cel in te krijgen. Het lijkt fictie maar het is allemaal werkelijkheid, dankzij wetenschappelijk onderzoek.

De impact van een spierziekte

Iemand met een spierziekte gaat elke dag achteruit. Wanneer de achteruitgang begint en hoe snel dit gaat is een grote onbekende factor. De onzekerheid die dit met zich meebrengt is ongekend heftig. Met wetenschappelijk onderzoek kunnen we de achteruitgang bij spierziekten stoppen.

Het verhaal van Judith

“Ik laat vaak een vrolijk gezicht zien, maar ik ben niet gezond”

)

Het verhaal van Geert

“Twee jaar geleden kon ik nog opstaan uit mijn rolstoel”

)

Onderzoek geeft hoop

Wetenschappelijk onderzoek is de enige sleutel om spierziekten in de toekomst behandelbaar te maken. Daarom is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onderzoek en samenwerking met deskundigen. De magie zit in wat we nog moeten ontdekken. Want hoe meer we weten, hoe verder we komen.

Gentherapie

Gentherapie is een beetje te vergelijken met een chirurgische ingreep, maar dan op het niveau van het DNA. Een eenmalige behandeling, met een langdurig resultaat. Als gentherapie wordt toegepast voordat de symptomen van de ziekte zich openbaren, kan het de ontwikkeling van de ziekte misschien zelfs voorkomen.

)

Medicijnpostbodes

Een van de grote uitdagingen in de ontwikkeling van medicijnen voor spierziekten is hoe we ze op de juiste plaats in het lichaam krijgen. Daarvoor hebben we een postbode nodig, een medicijnpostbode.

)

Mini-organen

Ergens in een laboratorium groeit op dit moment een mini-brein. Sterker nog, over de hele wereld groeien mini-breinen, mini-darmen, mini-nieren én mini-spieren. Deze wetenschappelijke wonderen zorgen voor een enorme versnelling in onderzoek.

)

Samen maken we onderzoek mogelijk

Alles wat we doen, doen we met geld dat heel bewust voor de strijd tegen spierziekten gegeven wordt. Door donateurs, actievoerders, collectanten en maatschappelijke partners. Samen maken we onderzoek naar spierziekten mogelijk.