• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
65 jaar aan collectebussen

65 jaar aan collectebussen

Het Prinses Beatrix Spierfonds bestaat in 2021 maar liefst 65 jaar. Ook onze collecteweek wordt al bijna net zo lang georganiseerd. Door de jaren heen zijn er heel wat verschillende collectebussen gebruikt. We hebben ze allemaal achter elkaar gezet, wat resulteert in een stukje collecte-geschiedenis op film. Bekijk het resultaat en deel het met iedereen in jouw omgeving! Vraag ze meteen een donatie te doen in jouw digitale collectebus of rechtstreeks aan het Spierfonds.

65 jaar collectebussen

65 jaar collectebussen

Alle collectebussen komen voorbij!

Het Oranjepad

Om ons 65-jarig jubileum te vieren organiseren we op zaterdag 9 oktober Het Oranjepad: een Koninklijke wandeling vol verhalen en ontmoetingen in de bosrijke omgeving van Baarn. En bovenal een wandeling waarmee je de strijd tegen spierziekten steunt! Want we vragen elke deelnemer sponsorgeld in te zamelen voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Wij bestaan 65 jaar en daarom is er een speciale ‘Oranje route’ van maar liefst 65 kilometer. Daarnaast zijn er drie kortere wandelafstanden van 650 meter, 6,5 kilometer en 18 kilometer die rolstoeltoegankelijk zijn. Iedereen kan dus meedoen!

Viert u ons jubileum met ons mee? Doe mee met Het Oranjepad!

65 jaar Spierfonds

In 1956 woedde een ernstige polio-epidemie in Nederland. Een vaccin was nog niet voorhanden en 2.200 mensen, grotendeels kinderen, kregen te maken met blijvende spierzwakte en verlamming. Er was dringend behoefte om geld in te zamelen voor de revalidatie van de slachtoffers en voor wetenschappelijk onderzoek om de ziekte te bestrijden. In 1956 werd daarom het Fonds ter bestrijding van Kinderverlamming opgericht. Door het poliovaccin en het, door het fonds opgestelde rijksvaccinatieprogramma, is polio in Nederland nagenoeg uitgeroeid.

Prinses Beatrix

Kroonprinses Beatrix werd geïnstalleerd als beschermvrouwe van het Fonds ter bestrijding van Kinderverlamming en in 1957 veranderde de naam in het Prinses Beatrix Fonds. Om in één keer duidelijk te maken waar het fonds voor staat is in 2012 de naam aangepast naar Prinses Beatrix Spierfonds.

Sinds haar 18e jaar is prinses Beatrix nauw betrokken bij het werk van het fonds. Bovendien is de aanwezigheid van de prinses op bijeenkomsten van het fonds altijd weer een hoogtepunt voor velen. Mensen met een spierziekte voelen zich echt gesteund door haar aanwezigheid en haar hartverwarmende aandacht.

Haya heeft de spierziekte SMA. Ze ontmoet Prinses Beatrix op Muscles2Meet, een symposium van het Spierfonds voor jonge onderzoekers.
Hayat ontmoette prinses Beatrix tijdens Muscles2Meet