Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
SMA de wereld uit!

Onder het motto ‘SMA de wereld uit!’ werft het Spierfonds geld voor extra wetenschappelijk onderzoek naar de spierziekte SMA. Dat kan onderzoek zijn naar genezing of om de gevolgen van de ziekte te kunnen behandelen. Het ultieme doel is een behandeling voor SMA mogelijk te maken voor iedereen!

Behandeling op maat

In overleg met onderzoekers en patiënten hebben we een urgent thema benoemd dat we de komende jaren willen omarmen. Dit is het thema ‘Behandeling op maat’ geworden: het voorspellen van het effect van medicijnen of overige behandelingen. Met de komst van nieuwe medicijnen voor SMA is het nu erg belangrijk om na te gaan of mensen verschillend op deze medicijnen reageren en waarom dit zo is. Zo kan per persoon de beste behandeling gekozen worden!

Nieuw onderzoek

Rivka Smit spreekt onderzoeker dr. Ewout Groen over het nieuwe onderzoek

Op weg naar therapie op maat voor SMA

Dr. Ewout Groen, UMC Utrecht, € 397.432

Het onderzoek naar SMA bevindt zich in een cruciale fase. Medicijnen voor deze spierziekte zijn inmiddels voor een steeds grotere groep mensen beschikbaar. Ondanks dat de meeste SMA-patiënten baat hebben bij deze medicijnen, is er een heel groot verschil in de mate van vooruitgang. Waarom mensen zo verschillend reageren, is nog niet duidelijk. En hierdoor is het nu nog niet mogelijk om vooraf te voorspellen welk medicijn bij een patiënt het beste zal aanslaan.

Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen waarom mensen zo verschillend op de medicijnen reageren. De onderzoekers gaan hiervoor met nieuwe, geavanceerde technieken op zoek naar genetische en moleculaire veranderingen. De combinatie van deze gegevens met het ziektebeloop zal de onderzoekers in staat stellen om per individu te voorspellen welke behandeling het meeste effect zal hebben.

Eerder onderzoek

Manieren waarop jij kunt helpen

Alle giften die voor ‘SMA de wereld uit!’ bij ons binnenkomen, worden door ons geoormerkt en besteden wij aan onderzoek naar SMA. Laten we er samen voor zorgen dat een nieuw onderzoek zo snel mogelijk van start kan gaan. Daarbij helpen alle beetjes! Of het nu een losse gift is of de opbrengst van een sponsorloop, braderie, benefietconcert of een veiling, alles telt mee.

Doneren

Kom in actie voor 'SMA de wereld uit!'

Collecteren