Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Aandacht voor spierziekten in Tijd voor MAX

Terug naar het nieuwsoverzicht

Op dinsdag 24 november staat Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1 volledig in het teken van spierziekten. In Nederland heeft 1 op de 80 mensen een spierziekte. Te gast zijn naast o.a. patiënten en hun familieleden, hoogleraar ontwikkelingsbiologie prof. dr. Niels Geijsen (LUMC), kinderneuroloog dr. Erik Niks (LUMC) en onze ambassadeur Jan Kooijman. Met deze uitzending vragen we om je aandacht in de strijd tegen spierziekten, maar ook om je steun.

In Nederland hebben ruim 200.000 mensen een spierziekte. Vaak gaat het om ernstige ziekten met uiteenlopende symptomen zoals spierzwakte, spierverlamming, pijn en tintelingen. De meeste spierziekten zijn progressief en een groot deel van de mensen komt in een rolstoel terecht, soms al op jonge leeftijd. Bij Tijd voor MAX aandacht voor de impact van spierziekten.

Zo is er het verhaal van Judith, 40 jaar. Bijna vier jaar geleden kreeg ze te horen dat ze een ernstige erfelijke spierziekte heeft. Ze is inmiddels volledig arbeidsongeschikt en heeft veel pijn. Ook is er aandacht voor het verhaal van Dean (5 jaar). Hij heeft de ziekte van Duchenne, een ernstige spierziekte.

Het Spierfonds is gestart met een groot onderzoeksprogramma naar gentherapie voor onder meer de ziekte van Duchenne, een ernstige erfelijke spierziekte die de spieren aantast en verzwakt. Hoogleraar ontwikkelingsbiologie Niels Geijsen, verbonden aan het LUMC, is betrokken bij dit traject. Het streven is om binnen vijf jaar de eerste patiënten mee te laten doen aan een trial. Hij vertelt hierover in de studio van Tijd voor MAX.

Kijk ook op dinsdag 24 november om 17.10 uur op NPO 1.

Judith kreeg bijna vier jaar geleden te horen dat ze een ernstige erfelijke spierziekte heeft. Ze vertelt haar verhaal in de uitzending.

Nieuws over Algemeen

Laden…

Wout haalt ruim 4.000 euro op met wandelmarathon

Wout heeft de spierziekte HMSN en zijn vrouw heeft de spierziekte ALS. Zijn grootste hobby…

Algemeen

Geef de juiste mensen voorrang bij de vaccinatie tegen het coronavirus

Het Prinses Beatrix Spierfonds vindt het ontzettend belangrijk dat mensen met een spierziekte zo snel…