• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Het coronavirus

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het Prinses Beatrix Spierfonds volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet en hanteert de adviezen van het RIVM. Als gezondheidsfonds willen we besmetting en verspreiding van het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, zoveel mogelijk tegengaan.

We vragen iedereen zich te houden aan de oproep van de overheid en het RIVM om zoveel mogelijk binnen te blijven. Werk (indien mogelijk) thuis, met name bij (milde) klachten zoals hoesten, niezen en koorts. Vermijd fysiek contact en schud dus geen handen. Was vaak je handen en zit niet te veel aan je neus, ogen en mond. Nies in je ellenboog en gebruik papieren zakdoekjes. Zo helpen we met z’n allen mee om de verspreiding van het virus te beperken.

We vragen iedereen om op elkaar te letten en te helpen waar nodig. De meeste mensen met een spierziekte behoren tot de risicogroep voor het coronavirus. Heb je een spierziekte en last van symptomen die wijzen op het coronavirus? Of heb je vragen? Neem dan contact op met jouw behandelend arts.

Wij hebben alle begrip voor vrijwilligers en actievoerders die op dit moment hun activiteiten moeten staken of uitstellen. We hopen dat deze later in het jaar alsnog kunnen plaatsvinden. Op korte termijn staan geen evenementen gepland die worden georganiseerd door het Spierfonds, of waar wij aan deelnemen. Wij houden je op onze social media en website op de hoogte over de langere termijn. We volgen hierin het standpunt van de patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.

Veelgestelde vragen

Is er extra gevaar voor mensen met spierziekte?

Mensen met een spierziekte lijken geen extra risico te lopen om besmet te raken met het coronavirus. Wel zijn ze vaak kwetsbaarder als ze eenmaal besmet zijn. Dat komt omdat het virus de luchtwegen infecteert en bij veel spierziekten de ademhalingsspieren zijn aangedaan. Heb je klachten zoals hoesten, kortademigheid of koorts? Neem dan contact op met je behandeld arts. Heb je andere vragen over het coronavirus en spierziekten? Neem dan contact op met patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.

Zijn jullie bereikbaar?

Om besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen, werken zoveel mogelijk collega’s thuis. We zijn telefonisch of per e-mail goed bereikbaar. Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact met ons op via info@spierfonds.nl of 070-3 607 607.

Gaan de lopende onderzoeken naar spierziekten door?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken ook veel onderzoekers op dit moment thuis. Daarnaast zijn sommige onderzoekers zelf betrokken bij de zorg van patiënten met het coronavirus. Dat heeft op dit moment uiteraard prioriteit. Dit betekent dat veel onderzoeken voorlopig stilliggen. Zodra de situatie het weer toelaat, zullen de onderzoekers weer aan de slag gaan.

Gaan geplande bijeenkomsten, evenementen en acties door?

We hebben besloten om bijeenkomsten waar veel mensen (met een spierziekte) op ons initiatief aanwezig zijn, niet door te laten gaan. We volgen hierin de richtlijn van de patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.

Gaan evenementen waar het Spierfonds aan meedoet, zoals de Fietselfstedentocht en Veluwe Wandeltocht, door?

Wij houden alle informatie rondom de evenementen waar wij met een team aan deelnemen nauw in de gaten. Op dit moment hebben de organisaties nog geen bericht gegeven dat evenementen worden afgelast of verschoven. Wij houden deelnemers die zich bij ons hebben ingeschreven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Kan mijn actie voor het Spierfonds gewoon door gaan of kan ik een actie voor het Spierfonds starten?

Wij hebben alle begrip voor vrijwilligers en actievoerders die zich niet comfortabel voelen om op dit moment activiteiten te ondernemen om geld in te zamelen voor het Spierfonds. Voor mensen die tot de kwetsbare groepen behoren, zoals bijvoorbeeld mensen met een spierziekte, vinden wij het niet verantwoord om bij een bijeenkomst/actie aanwezig te zijn, of dit zelf te ondernemen en hierdoor een verhoogd risico te lopen. Wel zijn er diverse mogelijkheden om vanuit huis in actie te komen. Zo kun je bijvoorbeeld een online collectebus openen, of ga breien en haken voor het Spierfonds! Neem contact met ons op via actie@spierfonds.nl.

Heb je meer vragen? Neem gerust contact met ons op via info@spierfonds.nl of 070-3 607 607.

Nieuws over Algemeen

Laden…
Jonge onderzoekers komen samen op Spierfonds Young Talent Symposium

Jonge onderzoekers komen samen op Spierfonds Young Talent Symposium

Tijdens het Spierfonds Young Talent Symposium krijgt jong onderzoekstalent uit het spierziektenveld de kans om…

Bijlage Trouw in het teken van spierziekten
Algemeen
Algemeen

Bijlage Trouw in het teken van spierziekten

Een spierziekte kan iedereen overkomen. Die boodschap deelden we deze week met heel Nederland in…