• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Jan-Ite de Ruijter geridderd voor zijn strijd tegen spierziekten

Terug naar het nieuwsoverzicht

Jan-Ite de Ruijter is dinsdag 8 februari benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze koninklijke onderscheiding uit handen van loco burgemeester van Den Haag Kavita Parbhudayal.

nieuws-jan-ite de ruijter geridderd-spierfonds
Jan-Ite de Ruijter is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Jan-Ite, die per 1 januari als directeur afscheid heeft genomen van het Prinses Beatrix Spierfonds, werd volkomen verrast op het kantoor van het fonds. Hij was directeur van 2011 tot eind 2021. Op zijn initiatief onderging het fonds een koerswijziging die uitermate belangrijk bleek voor het huidige Spierfonds. Het fonds ging terug naar de basis waar het in 1956 ten tijde van de polio-epidemie voor was opgericht: de strijd tegen spierziekten. In het verlengde van de focus op spierziekten intensiveerde hij de samenwerking met de patiëntenvereniging Spierziekten Nederland en de collega spierfondsen in Nederland. Zijn motto was hierbij 1+1=3. Samen zijn we sterker, en samen kunnen we sneller verschil maken voor mensen met een spierziekte.

Dans en Spierziekten
Vanuit de gedachten 1+1=3 nam Jan-Ite ook het initiatief voor een unieke samenwerking met de danswereld. Hij sloeg de handen ineen met artistiek en algemeen directeur Samuel Wuersten van Holland Dance Festival, met als doel aandacht te vragen voor spierziekten. Dans symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen, een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is. Sinds 2013 komen de twee werelden samen in de dansvoorstelling ‘Free To Move’, waarbij de top van de Nederlandse dans zich belangeloos inzet en aandacht vraagt voor spierziekten.

Nieuws over Algemeen

Laden…
Bijlage Trouw in het teken van spierziekten
Algemeen
Algemeen

Bijlage Trouw in het teken van spierziekten

Een spierziekte kan iedereen overkomen. Die boodschap deelden we deze week met heel Nederland in…