• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

15 miljoen voor onderzoeken naar afweersysteem

Terug naar het nieuwsoverzicht

Een samenwerking van 20 gezondheidsfondsen (waaronder het Prinses Beatrix Spierfonds), de overheid en het bedrijfsleven trekt 15 miljoen euro uit voor onderzoek naar het afweersysteem. Het doel van de samenwerking is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, beter te begrijpen en te bestrijden.

Afweersysteem speelt cruciale rol bij veel ziektes

Het afweersysteem beschermt ons tegen een groot aantal infecties en ziektes. Bij veel aandoeningen is het afweersysteem ontregeld, denk aan reuma, kanker en MS. Maar ook bij verschillende spierziekten speelt het afweersysteem een cruciale rol. Ondanks enorme vooruitgang in de behandeling van dit soort aandoeningen is er lang niet voor alle patiënten zicht op genezing, laat staan op het voorkomen ervan. De nu toegekende onderzoeken moeten het mogelijk maken om eerder in het proces van het ontstaan van ziektes het afweersysteem bij te sturen. Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte-overstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem.

Target to B!

Een van de toegekende onderzoeken is ‘Target to B!’, een onderzoek waaraan ook verschillende spierziekteonderzoekers meewerken. Dit onderzoek richt zich op een bepaald type bloedcel, de B-cel, die bij verschillende ziektes ontspoord. Zo kunnen B-cellen zich tegen het eigen lichaam keren. Het afweersysteem valt dan gezonde weefsels aan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij reuma, MS en verschillende spierziekten zoals myasthenia gravis, CIDP en het Guillain-Barré syndroom.

Er zijn behandelingen die ontspoorde B-cellen remmen of verwijderen. Hoewel ze effectief zijn bij tal van ziektes, is nog niet goed bekend waaróm ze werken. Ook onduidelijk is welke patiënt er (het meeste) baat bij heeft en op welk moment de behandeling het best ingezet kan worden. Het is daarom van groot belang om het gedrag van ontspoorde B-cellen te bestuderen en uit te vinden hoe die ontsporing bijdraagt aan het ontstaan van verschillende ziektes. Deze kennis is nodig voor het uiteindelijke doel van Target to B!: voorspellen welke behandeling bij welke patiënt werkzaam zal zijn én nieuwe aangrijpingspunten vinden voor nog effectievere behandeling van B-celziektes.

Samenwerkingsverband

Door samen te werken, kunnen we meer bereiken. Dat vindt het Prinses Beatrix Spierfonds ook en daarom zijn we, samen met nog 19 andere Nederlandse gezondheidsfondsen, lid van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). In het huidige samenwerkingsverband trekt de SGF op samen met het bedrijfsleven en de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland). Deze topsector is een van de negen ‘topsectoren’ die door de overheid zijn aangewezen om de Nederlandse kenniseconomie te stimuleren.

Meer weten?

Lees hier het volledige persbericht.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Bijlage Trouw in het teken van spierziekten
Algemeen
Algemeen

Bijlage Trouw in het teken van spierziekten

Een spierziekte kan iedereen overkomen. Die boodschap deelden we deze week met heel Nederland in…