• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

ACP adviseert over toelating risdiplam (Evrysdi) voor SMA

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vrijdag 10 juni vergaderde de Adviescommissie Pakket (ACP) over de vergoeding van risdiplam (Evrysdi) voor de spierziekte SMA. De commissie ziet het belang van het middel voor de patiëntengroep in, maar vindt de prijs van het middel veel te hoog. 

Advies naar de minister

Op vrijdag 10 juni vergaderde de ACP van Zorginstituut Nederland over de vergoeding van risdiplam. Op 19 juli is het advies van het Zorginstituut gepubliceerd. Zij zien het belang van het derde geneesmiddel voor SMA. De commissie adviseert om het geneesmiddel te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar voor patiënten tot 25 jaar, mits de prijs fors daalt. Daarnaast roepen zij alle partijen op om samen te werken en risdiplam onder een voorwaardelijke toelating beschikbaar te stellen voor patiënten ouder dan 25 jaar. Tot slot wordt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om prijsonderhandelingen te starten met de fabrikant en bovenstaand alleen goed te keuren als de prijs fors wordt verlaagd.  

Lees hier het volledige advies van de ACP.

In de sluis geplaatst

Risdiplam is een medicijn ontwikkeld voor mensen met de spierziekte SMA. Net als andere geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, is risdiplam erg duur. Zo duur, dat het niet zonder meer wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar. Hier is simpelweg geen geld voor. Daarom heeft de minister van VWS risdiplam in de ‘pakketsluis’ geplaatst. Dit houdt in dat het middel pas voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komt, als de volgende acties zijn uitgevoerd: 

  • Zorginstituut Nederland heeft over vergoeding geadviseerd; 
  • De minister van VWS heeft succesvol met de fabrikant over de prijs onderhandeld. 

Dit advies is een belangrijke stap in het beschikbaar stellen van een derde medicijn. Wij hopen dat de minister snel de prijsonderhandeling inzet en dat alle partijen spoedig een voorwaardelijk traject hebben ingericht. Zodat alle patiënten gebruik kunnen maken van risdiplam. 

Nieuws over SMA

Laden…
Meten van betekenisvolle effecten bij de behandeling van SMA 
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Meten van betekenisvolle effecten bij de behandeling van SMA 

Hoewel er behandelingen beschikbaar zijn voor SMA, blijkt het moeilijk betekenisvolle effecten aan te tonen.…