• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Afwijkingen in de zenuwen bij mensen met MMN

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoekers in Utrecht hebben de zenuwen van vijftig mensen met multifocale motore neuropathie onderzocht om te achterhalen wat er bij deze ziekte precies fout gaat. Ze vonden verschillende afwijkingen. Dit onderzoek werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds. Help jij mee meer belangrijk onderzoek mogelijk te maken? Doneer dan nu!

Bundel draden

Multifocale motore neuropathie (MMN) is een spierziekte waarbij de bewegingszenuwen zijn aangedaan. Een bewegingszenuw is te vergelijken met een bundel draden die signalen van de hersenen doorgeven aan de spier. Bij MMN wordt dit signaal niet goed doorgegeven omdat een of meerdere draden van de bundel niet goed werken of kapot zijn gegaan. Maar wat er precies fout gaat in de zenuwen is nog niet geheel duidelijk.

Afwijkingen in de zenuwen

In dit onderzoek, dat werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, hebben de onderzoekers de zenuwen van vijftig mensen met MMN onderzocht. Hierbij maakten de onderzoekers gebruik van een speciaal daarvoor ontworpen test. Ze vonden verschillende afwijkingen. Zo zagen ze dat de isolerende laag die rond de zenuwen zit (het myeline) beschadigd was. Ook vonden de onderzoekers dat de activiteit in bepaalde minuscule kanalen in de zenuw (ion-kanalen) sterk was toegenomen. Deze toegenomen activiteit verergert waarschijnlijk de spierzwakte bij MMN. Daarom overwegen de onderzoekers nu een klinische studie uit te voeren waarin stoffen die de ion-kanalen blokkeren, worden getest bij mensen met MMN.

Meer weten?

Het onderzoek naar multifocale motore neuropathie werd uitgevoerd in het UMC Utrecht onder leiding van dr. Hessel Franssen.

Nieuws over multifocale motore neuropathie

Laden…
MRI nuttig bij het stellen van de diagnose CIDP en MMN
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

MRI nuttig bij het stellen van de diagnose CIDP en MMN

MRI kan een nuttig instrument zijn bij het stellen van de diagnose CIDP en multifocale…