• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof benoemd tot hoogleraar 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof is op 15 juni 2023 benoemd tot hoogleraar Interdisciplinair onderwijs in de Geneeskunde. Deze leerstoel versterkt de interdisciplinaire samenwerking tussen het UMC Utrecht en opleidingen aan de Universiteit Utrecht en daarbuiten. Ze werkt al geruime tijd als kinderarts-immunoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis/ UMC Utrecht. Haar onderzoek richt zich op het verkrijgen van nieuwe inzichten in de verbetering van diagnostiek en behandeling voor kinderen met juveniele dermatomyositis (JDM).

Onderzoeker Annet van Royen doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Prof. dr. Annet van Royen-Kerkhof

Persoonlijke behandelstrategie

Juveniele dermatomyositis, een vorm van dermatomyositis die bij kinderen voorkomt, kenmerkt zich door ontstekingen in zowel spieren als huid. Het gebrek aan betrouwbare bloedtesten voor het meten van spierontsteking (biomarkers) leidt tot een uniforme behandeling van alle kinderen met deze ziekte. In een onderzoek dat wordt gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, wil prof. dr. Annet van Royen-Kerkhof onderzoeken of deze biomarkers het beloop van de ziekte en opvlammingen van de ontsteking kunnen voorspellen, om een gepersonaliseerde behandelstrategie te ontwikkelen die over- en onderbehandeling van kinderen met juveniele dermatomyositis voorkomt.

Herziening onderwijsprogramma

Als pasbenoemde hoogleraar heeft Annet als doel om de nieuwe generatie professionals voor te bereiden op veranderingen die deze tijd met zich meebrengt. Haar hoogleraarschap begint met een herziening van het onderwijsprogramma van de bacheloropleiding en master Geneeskunde. Daarnaast draagt zij verantwoordelijkheid voor SUMMA, een vierjarige masteropleiding die studenten opleidt tot arts én klinisch onderzoeker, en een eenjarige masteropleiding Medical Humanities.

Nieuws over myositis

Laden…
Spierherstel bij dermatomyositis
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Spierherstel bij dermatomyositis

Dermatomyositis een spierziekte waarbij het afweersysteem de huid en/of spieren aanvalt. Hoe dat komt, weten…