• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Bianca de Greef gepromoveerd op onderzoek naar dunnevezelneuropathie

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bianca de Greef, onderzoeker in Maastricht, promoveerde vandaag op haar onderzoek naar de onderliggende aandoeningen en behandeling van dunnevezelneuropathie. Dit onderzoek werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds. Help jij mee meer belangrijk onderzoek mogelijk te maken?

Een veilige en effectieve behandeling

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een spierziekte waarbij pijn op de voorgrond staat. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben. Zo vond dr. De Greef in haar onderzoek dat aandoeningen van het afweersysteem, erfelijke afwijkingen in een zoutkanaal in de zenuw en suikerziekte relatief vaak voorkomen bij mensen met DVN. “Maar,” zo legt dr. De Greef uit, “ondanks zeer uitgebreid onderzoek, wordt bij de helft van de mensen met DVN geen onderliggende aandoening gevonden. Waarschijnlijk spelen bij deze groep nog onbekende factoren een rol.”

Het onderzoek van dr. De Greef richtte zich ook op de behandeling van de pijnklachten. “Bij DVN ervaren patiënten neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd. Deze pijn is vaak lastig onder controle te krijgen”, aldus dr. De Greef. In haar onderzoek testte dr. De Greef het medicijn lacosamide, specifiek bij DVN-patiënten die een erfelijke afwijking in een zoutkanaal hebben. Lacosamide werkt namelijk op deze zoutkanalen en is nog niet eerder onderzocht bij mensen met DVN. Dr. De Greef ontdekte dat het middel een veilige behandeling is die de pijnklachten bij deze groep inderdaad kan verminderen. Of het middel ook bij andere DVN-patiënten werkt, moet verder onderzoek uitwijzen.

Steun van Prinses Beatrix

Het onderzoek van dr. De Greef werd gefinancierd door het Spierfonds en daar is ze zeer dankbaar voor. “Zonder de steun van het Prinses Beatrix Spierfonds had ik dit promotietraject niet kunnen doen”, aldus dr. De Greef. “Dank dat jullie zo voor de patiënten klaar staan en voor hun strijden om deze ziekte bekender te maken en onderzoeken te financieren.” Ook de steun van onze beschermvrouwe Prinses Beatrix heeft indruk gemaakt. In 2016 ontmoette dr. De Greef de prinses op ons symposium Muscles2Meet waar ze de jonge onderzoekers bemoedigend toesprak. “Jullie steun aan promovendi is erg waardevol”, aldus dr. De Greef, “en het is erg bijzonder dat zelfs Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix ons persoonlijk een warm hart heeft toegedragen.”

Meer weten?

Het onderzoek van dr. De Greef werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Karin Faber in het Maastricht UMC+. Het proefschrift van dr. De Greef, getiteld “Small fiber neuropathy: from underlying conditions to treatment” is hier gratis te lezen.

Nieuws over dunnevezelneuropathie

Laden…
Landelijke registratie voor patiënten met dunnevezelneuropathie
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Landelijke registratie voor patiënten met dunnevezelneuropathie

Er is steeds meer bekend over wat nou tot die beschadiging van de dunne zenuwvezels…