• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Dana Vergoossen winnaar van Jaarprijs voor beste artikel

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoeker Dana Vergoossen heeft de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten van het Prinses Beatrix Spierfonds gewonnen. Zij krijgt deze prijs voor het beste wetenschappelijk artikel op het gebied van spierziekten in 2021. In haar winnende artikel beschrijft ze een nieuw ziektemechanisme van de spierziekte MuSK myasthenia gravis.

Nieuw ziektemechanisme

In het artikel van Dana staat de spierziekte myasthenia gravis centraal. En dan specifiek MuSK myasthenia gravis. Deze spierziekte wordt veroorzaakt door een verkeerde reactie van het eigen afweersysteem. Hierdoor vallen zogenaamde antistoffen – eiwitten die belangrijk zijn bij het opruimen van bacteriën en virussen – het eigen lichaam aan. Bij MuSK myasthenia gravis verstoren deze antistoffen de werking van het MuSK-eiwit. Dit eiwit is nodig voor de communicatie tussen de spieren en de zenuwen.

In haar onderzoek ontdekte Dana een volledig nieuw ziektemechanisme van MuSK myasthenia gravis. Daarmee geeft ze duidelijkheid in het ontstaan van de ziekte en aanknopingspunten voor nieuwe therapieën. Afdelingshoofd prof. dr. Jan Verschuuren: “Dana heeft als promovendus een cruciale rol gespeeld in het tot stand komen van het artikel, zowel bij de experimenten als bij het schrijven. Zij was zeer creatief en zelfstandig in het oplossen van de problemen die gedurende het onderzoek op haar pad kwamen en heeft ‘gouden handjes’ als het op de beheersing van laboratoriumtechnieken aankomt. De prijs is dan ook welverdiend!”

Jaarprijs voor onderzoeker Dana Vergoossen
Dana Vergoossen neemt de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten in ontvangst

Jong talent

De Jaarprijs, een geldbedrag van 1000 euro, wordt jaarlijks door het Spierfonds uitgereikt aan de jonge onderzoeker met het beste wetenschappelijke artikel op het gebied van spierziekten. Op deze manier willen we jonge onderzoekers stimuleren om voor dit belangrijke veld te kiezen. Dr. Ellen Sterrenburg, vanaf 1 januari algemeen directeur van het Spierfonds: “Nederland heeft uitstekende onderzoekers. We draaien echt mee in de internationale top. En dat willen we natuurlijk ook in de toekomst zo houden. Met de Jaarprijs stimuleren we jonge, talentvolle onderzoekers die nog moeten kiezen welke kant ze op willen. We hopen ze zo over te halen om in het onderzoek naar spierziekten te blijven!”

Meer weten?

Het artikel van Dana is gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America en is gratis te lezen. Het onderzoek wordt geleid door dr. Maartje Huijbers, die met financiële steun van het Spierfonds onderzoek doet naar de rol van antistoffen bij MuSK myasthenia gravis.

Nieuws over myasthenia gravis

Laden…
Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis

Bij de spierziekte myasthenia gravis is de ene spier vaak zwakker dan de andere spier.…