• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Een nieuw ziektemodel voor multifocale motore neuropathie

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoekers in Utrecht hebben een ziektemodel ontwikkeld om multifocale motore neuropathie (MMN) te kunnen bestuderen. Met dit nieuwe ziektemodel ontdekten ze meer over de oorzaak van deze spierziekte. Het onderzoek werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds. Help jij mee meer onderzoek naar spierziekten mogelijk te maken?

Belangrijk probleem

Multifocale motore neuropathie (MMN) is een aandoening waarbij de zenuwen ontstoken raken. Dit heeft krachts- en soms gevoelsverlies tot gevolg. De precieze oorzaak van de ziekte is nog onbekend. “En dit is ook niet makkelijk te onderzoeken”, vertelt prof. dr. Ludo van der Pol. “Een belangrijk probleem is namelijk dat we geen model hebben waarmee we MMN in het laboratorium kunnen bestuderen.”

Dankzij een nieuwe techniek hebben het de onderzoekers in Utrecht hier verandering in gebracht. Van der Pol legt uit: “Tegenwoordig is het mogelijk om van bijvoorbeeld huidcellen een zogenaamde stamcel te maken. Deze stamcellen kan je laten uitgroeien tot vrijwel elk menselijk celtype, waaronder zenuwcellen. Op deze manier hebben we zenuwcellen gemaakt en de cellen die de beschermende laag rondom de zenuw maken.”

Onderzoeker Ludo van der Pol doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Prof. dr. Ludo van der Pol leidde het onderzoek naar MMN.

Ontsteking nagebootst

Wat heeft dit de onderzoekers gebracht? “We hebben met dit model de ontsteking van de zenuwen na kunnen bootsen in het laboratorium. We weten dat de ontstekingsreactie waarschijnlijk deels wordt veroorzaakt door antistoffen. Daarom hebben we antistoffen van mensen met MMN in contact gebracht met de twee celtypes. We zagen dat de antistoffen binden aan de cellen (vooral de zenuwcellen) en hierbij schade kunnen aanrichten door een bepaald deel van het afweersysteem te activeren.”

“Wat we ook zagen is dat de ernst van de ontstekingsreactie verschil tussen mensen. We verwachten dat erfelijke factoren hierbij een rol spelen. Mensen die van nature ontsteking door antistoffen beter kunnen afremmen, krijgen minder snel MMN. Deze erfelijke factoren spelen mogelijk ook een rol bij de ernst van MMN.”

Conclusie

“Dankzij dit onderzoek hebben we nu een ziektemodel voor MMN dat ons al belangrijke nieuwe inzichten heeft gegeven in de ontstekingsreactie bij MMN. Deze nieuwe inzichten zullen we in vervolgonderzoeken gebruiken om nieuwe ontstekingsremmende therapieën te testen.”

Nieuws over multifocale motore neuropathie

Laden…
MRI nuttig bij het stellen van de diagnose CIDP en MMN
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

MRI nuttig bij het stellen van de diagnose CIDP en MMN

MRI kan een nuttig instrument zijn bij het stellen van de diagnose CIDP en multifocale…