• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Gedragstherapie kan vermoeidheid bij myotone dystrofie mogelijk verminderen

Terug naar het nieuwsoverzicht

Cognitieve gedragstherapie zou een behandeling kunnen zijn voor mensen met myotone dystrofie en ernstige vermoeidheid. Dat concluderen de onderzoekers van een groot internationaal onderzoek: de OPTIMISTIC studie. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert ook onderzoek naar myotone dystrofie. Help jij mee?

Groot internationaal onderzoek

Myotone dystrofie (MD) is een spierziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden en organen worden aangetast. Hierdoor kunnen onder meer maagdarmstoornissen, hartklachten en concentratieproblemen ontstaan. Ook vermoeidheid komt vaak voor. Bij verschillende aandoeningen is aangetoond dat cognitieve gedragstherapie vermoeidheidsklachten kan verminderen. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie waarbij het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, worden besproken en behandeld. In dit grote internationale onderzoek werd gekeken of cognitieve gedragstherapie, eventueel in combinatie met bewegingstherapie, ook bij mensen met myotone dystrofie effectief is.

Therapie voor vermoeidheid

Het onderzoek werd uitgevoerd in Nijmegen, Parijs, München en Newcastle. Ruim 250 volwassen patiënten met myotone dystrofie en ernstige vermoeidheid deden mee. Zij werden willekeurig verdeeld in twee groepen: groep 1 kreeg alleen standaardzorg, groep 2 kreeg standaardzorg met daarbij cognitieve gedragstherapie en optioneel bewegingstherapie. Na tien maanden werden de twee groepen vergeleken. Mensen die gedragstherapie kregen, bleken na tien maanden actiever te zijn geworden. Bij de standaardzorg groep werd het tegenovergestelde gezien. Het verschil tussen de twee groepen was significant. De onderzoekers concluderen hieruit dat cognitieve gedragstherapie een behandeling kan zijn voor mensen met myotone dystrofie en ernstige vermoeidheid.

Meer weten?

Het artikel is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet en is hier tegen betaling te lezen.

Nieuws over myotone dystrofie

Laden…
Gentherapie voor myotone dystrofie

Gentherapie voor myotone dystrofie

De onderzoeksgroep in het Radboudumc onderzoekt cel- en gentherapie voor myotone dystrofie, omdat het de…

Gentherapie voor myotone dystrofie vereist meer dan correctie DNA
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Gentherapie voor myotone dystrofie vereist meer dan correctie DNA

Het corrigeren van een erfelijke fout repareert niet automatisch veranderingen in de ‘verpakking’ van het…