• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Guillain-Barré syndroom genoemd als bijwerking coronavaccin

Terug naar het nieuwsoverzicht

De FDA in Amerika heeft een waarschuwing afgegeven voor een nieuwe, mogelijke bijwerking van het coronavaccin van Janssen. Volgens de autoriteiten is er een verhoogd risico op het krijgen van het Guillain-Barré syndroom. Er is echter nog veel onduidelijk.

Verkeerde reactie van het afweersysteem

In Amerika zijn ongeveer honderd meldingen van het Guillain-Barré syndroom (GBS) gedaan na 12,5 miljoen vaccinaties met het Janssen-vaccin. GBS is een spierziekte die wordt veroorzaakt door een verkeerde reactie van het afweersysteem na een infectie. De eigen afweer valt niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. De spieren verliezen hierdoor binnen enkele dagen hun kracht. Het dieptepunt van de ziekte wordt binnen vier weken bereikt. Daarna begint het herstel, wat meestal maanden en soms zelfs jaren duurt.

Verband nog onduidelijk

GBS kan na een gewone infectie optreden, zoals een verkoudheid of een buikgriep. Gelukkig is de kans hierop heel erg klein. In Nederland krijgen ieder jaar zo’n twee- tot driehonderd mensen de diagnose. In Amerika zijn er honderd GBS-gevallen gemeld onder 12,5 miljoen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Eén persoon is overleden, 95 patiënten moesten worden opgenomen. Ook in Nederland zijn er patiënten met GBS gevonden na een coronavaccinatie. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden over een mogelijk relatie tussen de twee. GBS komt jaarlijks bij een paar honderd mensen voor, dus het kan ook toeval zijn dat het gebeurt in de weken na een coronavaccinatie. Er is tot op heden geen oorzakelijk verband aangetoond.

Uiteraard zijn zowel de Amerikaanse FDA als de Europese EMA zeer alert op mogelijke bijwerkingen van coronavaccins. Daarnaast wordt in Nederland door GBS-experts nauw samengewerkt met bijwerkingencentrum Lareb.

Conlusie

Concluderend zijn er gevallen bekend van GBS na een coronavaccinatie. Het risico op het krijgen van GBS is echter ontzettend klein. En of een coronavaccinatie GBS kan veroorzaken of dat de gemelde gevallen toeval zijn, is nog niet duidelijk. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Experts benadrukken dat de voordelen van vaccineren duidelijk opwegen tegen mogelijke risico’s.

Nieuws over Guillain-Barré syndroom

Laden…
Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom

Diverse infecties zijn in verband gebracht met het ontstaan van het Guillain-Barré syndroom, maar was…