• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Henk-Jan Westeneng ontvangt jaarprijs voor onderzoek naar als

Terug naar het nieuwsoverzicht

Arts-onderzoeker Henk-Jan Westeneng ontving vandaag de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten van het Prinses Beatrix Spierfonds. Hij kreeg deze prijs voor de beste wetenschappelijk publicatie op het gebied van spierziekten in 2018. In zijn artikel beschrijft hij de ontwikkeling van een computermodel dat de levensverwachting bij mensen met ALS kan inschatten.

Jaarprijs stimuleert jonge onderzoekers

De Jaarprijs, een geldbedrag van 1000 euro, wordt jaarlijks door het fonds uitgereikt aan een jonge onderzoeker die uitstekend onderzoek heeft verricht op het gebied van spierziekten. Op deze manier willen we jonge onderzoekers stimuleren om voor dit belangrijke veld te kiezen. De prijs werd vandaag uitgereikt door Ellen Sterrenburg, hoofd Beleid & Onderzoek van het Prinses Beatrix Spierfonds. Ellen Sterrenburg: “Met de jaarprijs stimuleren we jonge onderzoekers in het spierziektenveld. Talentvolle en enthousiaste onderzoekers zorgen voor kwalitatief hoogstaand onderzoek dat zich uitbetaalt in resultaat voor de patiënt.”

Voorspelling van het ziekteverloop bij ALS

Drs. Henk-Jan Westeneng is arts-onderzoeker bij het ALS Centrum in het UMC Utrecht. Drs. Westeneng ontving de prijs voor zijn onderzoek naar ALS dat werd gefinancierd door Stichting ALS Nederland. Zijn winnende artikel beschrijft de ontwikkeling van een computermodel waarmee de levensverwachting van mensen met ALS op een betrouwbare manier kan worden ingeschat. “Veel ALS-patiënten die ik in de kliniek zie, hebben vragen over hun levensverwachting”, vertelt drs. Westeneng. “Met dit nieuwe model kunnen we ze meer duidelijkheid geven en de zorg beter op de persoon afstemmen. Daarnaast kunnen we bij geneesmiddelenonderzoek eerder zien of een potentieel middel effectief is.” Het model zal naar verwachting in de loop van dit jaar in heel Nederland in de zorg worden toegepast. Het artikel van drs. Westeneng werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet Neurology en is hier te lezen.

Symposium Neuromusculaire Ziekten

De Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten wordt ieder jaar uitgereikt op het Symposium Neuromusculaire Ziekten van het Spierziekten Centrum Nederland. Dit nascholingssymposium voor artsen vindt ieder jaar in januari plaats. Het doel van dit symposium is om artsen te informeren over nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek, behandeling en classificatie van spierziekten.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Bijlage Trouw in het teken van spierziekten
Algemeen
Algemeen

Bijlage Trouw in het teken van spierziekten

Een spierziekte kan iedereen overkomen. Die boodschap deelden we deze week met heel Nederland in…