• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Judith Wienke is gepromoveerd op haar onderzoek naar juveniele dermatomyositis

Terug naar het nieuwsoverzicht

Judith Wienke is vorige week gepromoveerd op haar onderzoek naar juveniele dermatomyositis. Hierin ontdekte ze onder andere dat twee stoffen in het bloed de ziekteactiviteit kunnen weergeven. Zo kan de behandeling meer op maat worden gemaakt. Het onderzoek van dr. Wienke werd mede mogelijk gemaakt door het Prinses Beatrix Spierfonds. Voor meer onderzoek hebben we jouw steun nodig.

Auto-immuunziekte

Juveniele dermatomyositis is een vorm van dermatomyositis die voorkomt bij kinderen. Bij deze spierziekte ontstaan ontstekingen in de spieren en de huid, met spierzwakte en huidafwijkingen als gevolg. Juveniele dermatomyositis is een auto-immuunziekte; de ontstekingen worden veroorzaakt door een verkeerde reactie van het eigen afweersysteem. De behandeling van juveniele dermatomyositis bestaat uit medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Deze medicijnen dempen de ontsteking meestal goed, maar kunnen ernstige bijwerkingen geven.

Behandeling op maat

Juveniele dermatomyositis heeft vaak een wisselend beloop, met perioden van actieve ontsteking afgewisseld met rustige perioden. Deze activiteit was voorheen moeilijk te meten, waardoor het voor artsen lastig was in te schatten hoeveel medicijnen iemand nodig heeft. Dr. Wienke ontdekte dat twee stoffen in het bloed de ziekteactiviteit betrouwbaar weergeven. Enkele bloeddruppels op een kaartje zijn genoeg om de meting uit te voeren. Zo kan op een simpele manier worden gemeten hoe actief de ontstekingen op dat moment zijn en kan de behandeling daarop worden aangepast. In het UMC Utrecht, het expertisecentrum voor juveniele dermatomyositis, behoort het meten van beide stoffen inmiddels tot de standaard zorg en is daarmee beschikbaar voor alle patiënten in Nederland.

Promotie

De promotie van Judith Wienke vond plaats op 14 november aan de Universiteit Utrecht. Hier verdedigde ze succesvol haar proefschrift met de titel: ‘Local and systemic priofiles of inflammation, adaptation and regulation at the interface between tissue and immunity – juvenile dermatomysotis and beyond’. Het onderzoek van dr. Wienke werd uitgevoerd onder leiding van dr. Annet van Royen-Kerkhof en dr. Femke van Wijk, en werd mede gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Nieuws over myositis

Laden…
Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof benoemd tot hoogleraar
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof benoemd tot hoogleraar

Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof is op 15 juni 2023 benoemd tot hoogleraar Interdisciplinair onderwijs in…