• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

De juiste enkel-voetorthese bespaart energie bij het lopen

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het is belangrijk de stijfheid van een enkel-voetorthese af te stemmen op de persoon. Dat is de conclusie van onderzoekers in het Amsterdam UMC. Een afgestemde orthese zorgt ervoor dat lopen minder energie kost. Voor meer onderzoek hebben we jouw steun nodig. Doneer nu!

Problemen met lopen

Veel mensen met een spierziekte hebben door zwakte van de kuitspieren moeite met lopen. Het lopen gaat minder stabiel en kost ook veel energie. Om het lopen te verbeteren wordt vaak een verende enkel-voetorthese voorgeschreven. Dit is een spalk die wordt gedragen rondom de voet en enkel. Hoe goed de orthese werkt, is afhankelijk van de stijfheid: is de orthese te stijf, dan wordt de afzet van de voet niet goed ondersteund, terwijl een te slappe orthese leidt tot instabiliteit.

De juiste enkel-voetorthese

In het Amsterdamse onderzoek werd gekeken hoe de stijfheid van de enkel-voetorthese op de persoon afgestemd kan worden. Vervolgens werd deze op maat gemaakte orthese vergeleken met de standaardversie. Aan het onderzoek deden 37 mensen met een spierziekte mee. Uit de resultaten blijkt dat mensen met een op maat gemaakte orthese minder energie nodig hebben om te lopen en dat ze ook sneller lopen dan met de standaardversie. Verder gaven de deelnemers aan dat ze minder vermoeidheid ervaren en dat ze fysiek beter kunnen functioneren. De onderzoekers concluderen dan ook dat het belangrijk is om de stijfheid van een enkel-voetorthese op de persoon af te stemmen.

Meer weten?

Het onderzoek naar de enkel-voetorthese voor mensen met een spierziekte werd uitgevoerd in het Amsterdam UMC onder leiding van dr. Merel Brehm en prof. dr. Frans Nollet.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek

Wij willen graag weten welke onderwerpen mensen met een spierziekte belangrijk vinden om onderzoek naar…