• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Kris deed met een scholarship onderzoek naar inclusion body myositis

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kris Leeuwenberg, masterstudent Geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, liep vijf maanden stage in Baltimore. Hier onderzocht hij hoe de diagnose inclusion body myositis makkelijker gesteld kan worden. Zijn stage werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het fonds.

Lastige diagnose

Inclusion body myositis (IBM) is een spierziekte waarbij de spieren ontstoken zijn en langzaam hun kracht verliezen. Door de pijn en beperkingen die hierdoor worden veroorzaakt, is de kwaliteit van leven van mensen met IBM slecht. IBM is moeilijk te herkennen, het stellen van de diagnose duurt gemiddeld vijf jaar. “IBM kan veel lijken op andere spieraandoeningen”, legt Kris uit. “Daarom duurt het vaak lang voordat de diagnose gesteld is en zijn hiervoor ingrijpende onderzoeken nodig.” Het doel van het onderzoek van Kris was om hier verandering in te brengen. Tijdens zijn onderzoeksstage keek hij of de diagnose met een spierecho betrouwbaar te stellen is.

Onderscheid met spierecho

“Een spierecho is een onderzoek waarbij van buiten het lichaam met geluidsgolven naar de spier gekeken wordt”, vertelt Kris. “Spieren die zijn aangedaan door de ziekte vertonen een ‘witter’ beeld op de echo dan gezond spierweefsel. Zo kan je met een spierecho verschil maken tussen zieke en gezonde spieren.” Maar om onderscheid te maken tussen verschillende spieraandoeningen is meer nodig. Daarom keek Kris naar het patroon van de spieren die zijn aangedaan. “We weten uit eerder onderzoek dat bij IBM voornamelijk de kuitspieren, de bovenbeenspieren en de spieren die de vingers doen buigen, zijn aangedaan. Uit de resultaten van ons onderzoek bleek dat met name deze laatste spieren erg specifiek zijn voor IBM. Deze spiergroep was ‘witter’ op de spierecho bij patiënten met IBM, maar bleef bij andere spieraandoeningen vrijwel altijd gespaard. Deze bevinding laat zien dat de spierecho mogelijk een rol kan spelen bij het diagnosticeren van IBM.”

Een stad met twee gezichten

Tijdens zijn stage in Baltimore heeft Kris een hoop ervaringen opgedaan. “Dankzij de goede begeleiding ter plekke heb ik veel geleerd over verschillende aspecten van onderzoek. En ik mocht meelopen in de kliniek, waar ik veel geleerd heb over de behandeling van myositis in de praktijk.” Ook de stad heeft hij beter leren kennen. “Baltimore is een stad met verschillende gezichten. Zo bevindt zich in de stad het beroemde Johns Hopkins Hospital waar ik mijn stage liep, maar kent het ook wijken met een hoge criminaliteit. Het was voor mij erg interessant om een stad met zulke grote verschillen beter te leren kennen. Al met al was het een geweldige ervaring.”

Scholarship

De onderzoeksstage van Kris werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen lopen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.

Nieuws over inclusion body myositis

Laden…
Aanval op het eigen lichaam bij inclusion body myositis
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Aanval op het eigen lichaam bij inclusion body myositis

“Het aantreffen van antistoffen in het bloed kan helpen bij de diagnose en soms ook…