• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nathalie Doorenweerd wint Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoeker Nathalie Doorenweerd ontving vandaag de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten van het fonds. Zij kreeg deze prijs voor de beste wetenschappelijk publicatie op het gebied van spierziekten in 2017.

Jaarprijs stimuleert jonge onderzoekers

De jaarprijs, een geldbedrag van 1000 euro, wordt jaarlijks door het fonds uitgereikt aan een jonge onderzoeker die uitstekend onderzoek heeft verricht op het gebied van spierziekten. Op deze manier willen we jonge onderzoekers stimuleren om voor dit belangrijke veld te kiezen. Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds: “De jaarprijs enthousiasmeert en stimuleert jonge onderzoekers wanneer ze nog moeten kiezen welke kant ze op willen. Goede en bevlogen onderzoekers zorgen voor hoogstaand onderzoek dat weer nieuw talent aantrekt.”

Duchenne en de hersenen

Dr. Nathalie Doorenweerd, onderzoeker in het LUMC, ontving de prijs voor haar onderzoek naar de ziekte van Duchenne, gefinancierd door het Duchenne Parent Project. Deze spierziekte wordt veroorzaakt door een gebrek aan het eiwit dystrofine. In haar winnende artikel beschrijft dr. Doorenweerd dat dit eiwit ook een belangrijke rol speelt in de hersenen. Mogelijk is het tekort aan dystrofine de aanstichter van de leer- en gedragsproblemen die vaak bij jongens met Duchenne worden gezien. Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Het artikel van dr. Doorenweerd werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Scientific Reports en is hier gratis te lezen.

Symposium Neuromusculaire Ziekten

De Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten wordt ieder jaar uitgereikt op het Symposium Neuromusculaire Ziekten van het Spierziekten Centrum Nederland, een nascholingssymposium voor artsen dat traditiegetrouw op de tweede vrijdag van januari plaatsvindt. Het doel van dit symposium is om artsen te informeren over nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek, behandeling en classificatie van spierziekten.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek

Wij willen graag weten welke onderwerpen mensen met een spierziekte belangrijk vinden om onderzoek naar…