• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek: antisense therapie voor erfelijke spierziekten

Terug naar het nieuwsoverzicht

Er kan een nieuw onderzoek van start! Hierin staat ‘antisense therapie’ centraal, een mogelijke behandeling voor erfelijke spierziekten. Onderzoekers in Utrecht en Rotterdam testen een nieuwe methode om de opname van dit medicijn te verbeteren. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Spierfonds en Spieren voor Spieren met de opbrengsten van de Zwaluwen Jeugd Actie.

Opname van het medicijn

De overgrote meerderheid van alle spierziekten is erfelijk. Ze ontstaan door een defect in het DNA, de bouwstenen van je lichaam. Hierdoor worden essentiële eiwitten niet meer aangemaakt of juist schadelijke eiwitten geproduceerd. “Een mogelijke behandeling voor erfelijke spierziekten is antisense therapie”, vertelt onderzoeker Geert-Jan Boons. Bij deze therapie worden zogenoemde ‘antisense oligonucleotiden’ gebruikt om de eiwitproductie te herstellen. Maar er is een probleem. “Op dit moment bestaat er nog geen methode om het medicijn goed te laten opnemen door de spieren”, legt Boons uit. “Dit is een belangrijke reden waarom eerdere klinische trajecten voor antisense therapie voor spierziekten zijn mislukt.”

Onderzoeker Geert-Jan Boons doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Geert-Jan Boons

Meeliften de spieren in

Om dit probleem op te lossen hebben de onderzoekers iets nieuws bedacht. Ze koppelen het medicijn aan een ‘drager’: een molecuul dat door spiercellen wordt herkend en opgenomen. Op deze manier kan het medicijn als het ware meeliften de spiercellen in. In dit nieuwe onderzoek wordt deze methode verder uitgewerkt en getest bij de ziekte van Pompe. Boons: “We zullen nauw samenwerken met de groep van Pim Pijnappel om een methode te ontwikkelen voor de opname van de antisense therapie door de spieren. Als dit project succesvol is, dan betekent dit een doorbraak voor de ontwikkeling van antisense therapie voor de ziekte van Pompe en voor erfelijke spierziekten in het algemeen.”

Het onderzoek van prof. dr. Geert-Jan Boons en dr. Pim Pijnappel zal in april van start gaan en wordt uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC.

Onderzoek is de oplossing

Het Prinses Beatrix Spierfonds gelooft dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar een wereld zonder spierziekten. Voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Met wetenschappelijk onderzoek zetten wij de strijd voort!

Nieuws over ziekte van Pompe

Laden…
Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Startup LentiCure moet levensreddende gentherapie betaalbaar maken

Het Erasmus MC, LentiCure en het Prinses Beatrix Spierfonds gaan een bijzondere samenwerking aan met…

Prof. dr. Pim Pijnappel benoemd tot hoogleraar
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Prof. dr. Pim Pijnappel benoemd tot hoogleraar

Prof. dr. Pim Pijnappel is dankzij het Spierfonds en Spierziekten Nederland benoemd tot bijzonder hoogleraar…