• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek: de juiste behandeling voor kinderen met juveniele dermatomyositis

Terug naar het nieuwsoverzicht

Er kan een nieuw onderzoek van start! Dr. Annet van Royen-Kerkhof en haar team gaan op zoek naar voorspellers voor het ziektebeloop van juveniele dermatomyositis. Hiermee hopen ze de behandeling van kinderen met deze spierziekte meer op maat te maken. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Spierfonds en Spieren voor Spieren met de opbrengsten van de Zwaluwen Jeugd Actie.

Onderbehandeling en overbehandeling

Juveniele dermatomyositis is een vorm van dermatomyositis die optreedt bij kinderen. Bij deze kinderen ontstaan chronische ontstekingen in de spieren en de huid. De ernst van de ziekte kan erg variëren. Maar toch worden alle kinderen op dezelfde manier behandeld; twee jaar lang met medicijnen die de afweer onderdrukken. Deze medicijnen kunnen veel bijwerkingen geven. De onderzoekers weten dat sommige kinderen worden overbehandeld, terwijl anderen eigenlijk een intensievere behandeling nodig hebben. Maar er zijn nog geen betrouwbare bloedtesten om het verloop van de ziekte te voorspellen.

In een eerder onderzoek vonden dr. Van Royen-Kerkhof en haar team eiwitten in het bloed die samenhangen met de ziekteactiviteit, zogenaamde biomarkers. “De volgende stap is nu om te kijken of deze biomarkers voorspellend zijn voor het beloop van de ziekte en/of een opvlamming”, aldus dr. Van Royen-Kerkhof. “Dit kan ons helpen om in de toekomst voor ieder kind de juiste behandeling in te stellen. Daarmee zullen de kinderen met juveniele dermatomyositis minder schade door de ziekte oplopen en zich ontwikkelen als gezondere volwassenen.”

Het onderzoek van dr. Van Royen-Kerkhof zal in maart 2020 van start gaan en wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht.

Onderzoeker Annet van Royen doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van dr. Annet van Royen- Kerkhof.

Onderzoek is de oplossing

Het Prinses Beatrix Spierfonds gelooft dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar een wereld zonder spierziekten. Voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Met wetenschappelijk onderzoek zetten wij de strijd voort.

Nieuws over myositis

Laden…
Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof benoemd tot hoogleraar
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof benoemd tot hoogleraar

Onderzoeker Annet van Royen-Kerkhof is op 15 juni 2023 benoemd tot hoogleraar Interdisciplinair onderwijs in…