• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek naar betere conditie bij spierziekten gestart

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mensen met een spierziekte hebben vaak moeite om voldoende te bewegen vanwege spierzwakte, vermoeidheid en pijn. In een nieuw onderzoek, gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, zal gekeken worden of een trainingsprogramma de conditie kan verbeteren. Help jij mee meer belangrijk onderzoek mogelijk te maken? Doneer dan nu!

Een negatieve spiraal

Bewegen is belangrijk, ook voor mensen met een spierziekte. Maar vanwege spierzwakte, vermoeidheid en pijn kan dit lastig zijn. Te weinig bewegen zorgt voor een slechtere conditie waardoor het bewegen nog weer moeilijker wordt. Een negatieve spiraal dus. Er zijn aanwijzingen dat beweegprogramma’s deze negatieve spiraal kunnen doorbreken. Maar het bewijs voor deze programma’s is beperkt en er zijn er ook studies die geen effect vinden. Dit komt mogelijk doordat de huidige beweegprogramma’s onvoldoende zijn afgestemd op de individuele patiënt.

Bewegen met coaching

In dit nieuwe onderzoek wordt een op het individu afgestemd beweegprogramma getest bij mensen met een (langzaam progressieve) spierziekte. Dit bewegingsprogramma bestaat uit een traject van 6 maanden waarbij mensen een trainingsmodule volgen met individuele coaching. De onderzoekers verwachten dat zo’n gepersonaliseerd bewegingsprogramma makkelijker is vol te houden en in te passen in het dagelijks leven.

Meer weten?

Dit onderzoek is op 1 januari 2018 gestart en wordt uitgevoerd in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. In de loop van 2019 zullen de eerste tussentijdse resultaten bekend worden.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek

Wij willen graag weten welke onderwerpen mensen met een spierziekte belangrijk vinden om onderzoek naar…