• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek naar biomarkers voor FSHD

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dankzij steun van het Spierfonds kan een nieuw onderzoek van start! Hierin gaan onderzoekers in Nijmegen en Leiden op zoek naar biomarkers voor FSHD, die gebruikt kunnen worden in toekomstig medicijnonderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is de weg naar een wereld zonder spierziekten. Voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Wij zetten de strijd voort. Help jij mee?

Medicijnen in ontwikkeling

FSHD is een erfelijke spierziekte waarbij spierzwakte optreedt, vooral in het gezicht, de schouders en de bovenarmen. Vaak beginnen de klachten in het gezicht en een wat uitdrukkingsloos gezicht is een typisch kenmerk van deze ziekte. Er bestaat nog geen medicijn voor FSHD. Wel zijn er verschillende mogelijke medicijnen in ontwikkeling. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van een medicijn, is het testen bij patiënten. Want voordat een nieuw medicijn kan worden voorgeschreven, moet eerst worden bewezen dat het medicijn ook effect heeft.

Onderzoeker Baziel van Engelen doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen (foto) en dr. Nicol Voermans.

Op zoek naar biomarkers

In een nieuw onderzoek gaat een team in Nijmegen en Leiden op zoek naar biomarkers voor FSHD. Dat zijn biologische kenmerken die bijvoorbeeld aan kunnen geven dat iemand ziek is, die kunnen voorspellen hoe ernstig een ziektebeloop zal zijn of die laten zien of een behandeling werkt of niet. Voor FSHD zijn nog geen biomarkers bekend, terwijl deze voor medicijnonderzoek wel van groot belang zijn. Aan het onderzoek zullen 35 mensen met FSHD deelnemen. De onderzoekers zullen zich voornamelijk richten op klinische kenmerken, stoffen in het bloed en in de spieren, en beeldvorming, zoals MRI.

Meer weten?

Het onderzoek naar biomarkers voor FSHD wordt uitgevoerd in het Radboudumc en LUMC, onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen en dr. Nicol Voermans. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt met de opbrengsten van ‘FSHD de wereld uit!’.

Nieuws over FSHD

Laden…
De productie van DUX4 bij FSHD voorspellen voor efficiëntere behandeling
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

De productie van DUX4 bij FSHD voorspellen voor efficiëntere behandeling

Hoe kan het dat de ene spiercelkern heel veel van het eiwit DUX4 produceert, terwijl…