• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek naar optimale zorg toegekend

Terug naar het nieuwsoverzicht

Er kan een nieuw onderzoek naar spierziekten van start! Dit onderzoek werd eerder dit jaar ingediend in onze subsidieronde ‘Een beter leven voor spierziektepatiënten nu’ en is door de strenge selectieprocedure gekomen. Wil jij meehelpen meer onderzoek mogelijk te maken? Doneer dan nu!

Optimale zorg: wat vinden mensen zelf belangrijk?

Er zijn ruim 600 verschillende spierziekten bekend, met uiteenlopende symptomen. Voor de meeste spierziekten bestaat geen medicijn, dus de behandeling richt zich met name op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Doordat mensen met een spierziekten zo van elkaar verschillen, hebben ze het meeste baat bij een behandeling op maat. ‘Capability care’ is een nieuwe benadering in de zorg, waarbij de mens centraal staat in plaats van de aandoening. Capability care gaat uit van de wensen van de individuele patiënt. Welke activiteiten willen zij graag blijven doen en welke vaardigheden zijn hiervoor nodig? Het behouden van deze vaardigheden dienen als uitgangspunt voor de verdere behandeling.

Het doel van dit nieuwe onderzoek, dat wordt uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen, is om te achterhalen of capability care de kwaliteit van leven van mensen met een spierziekte kan vergroten. Hiervoor zullen zestig volwassenen met een spierziekte capability care of standaardzorg ontvangen. Daarna worden de twee groepen met elkaar vergeleken. De onderzoekers verwachten dat capability care het welzijn van mensen met een spierziekte kan verbeteren, doordat er meer aandacht is voor de wensen en doelen van het individu.

Een beter leven voor spierziektepatiënten nu

Het onderzoek naar capability care werd eerder dit jaar ingediend in onze subsidieronde ‘Een beter leven voor spierziektepatiënten nu’. Met deze jaarlijkse subsidieronde investeren we in onderzoek dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een spierziekte.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek

Wij willen graag weten welke onderwerpen mensen met een spierziekte belangrijk vinden om onderzoek naar…