• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek naar pijnstillende crème bij CIAP

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dankzij steun van het Spierfonds kan een nieuw onderzoek naar CIAP van start! Hierin wordt het effect van een pijnstillende crème getest bij mensen met deze spierziekte. Het Prinses Beatrix Spierfonds gelooft dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar een wereld zonder spierziekten. Voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Met wetenschappelijk onderzoek zetten wij de strijd voort. Help jij mee?

Moeizame behandeling

CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie) is een spierziekte die zich kenmerkt door gevoelsstoornissen. Naar schatting hebben zo’n 120.000 mensen in Nederland deze spierziekte. De klachten bestaan uit tintelingen, prikkelingen, een doof gevoel en vaak ook pijn in de voeten en onderbenen. “Ongeveer de helft van de mensen met CIAP heeft zenuwpijn”, vertelt onderzoeker dr. Alexander Vrancken van het UMC Utrecht. “Deze zenuwpijn kan 24 uur per dag aanwezig zijn en tast de kwaliteit van leven behoorlijk aan. Traditionele pijnstillers hebben onvoldoende effect en geven ook vaak teveel bijwerkingen. Hierdoor is de behandeling van CIAP vaak moeizaam. Dit is frustrerend voor de behandelaar en voor de patiënt. Nieuwe behandelingen zonder vervelende bijwerkingen zijn dringend nodig.”

Mogelijke oplossing

In dit nieuwe onderzoek zal de werking van fenytoïnecrème worden onderzocht. Dit is een pijnstillende crème die lokaal op de voeten en onderbenen gesmeerd kan worden. Aan het onderzoek zullen 60 mensen met CIAP meedoen. De onderzoekers verwachten dat fenytoïnecrème een beter pijnstillend heeft dan een crème zonder fenytoïne (een placebo), en dat er nauwelijks bijwerkingen zullen zijn. Dat zou goed nieuws zijn voor mensen met CIAP, maar wellicht ook voor mensen met een andere polyneuropathie. “Als de fenytoïnecrème effectief blijkt bij CIAP, dan is het vermoedelijk ook werkzaam bij andere vormen van pijnlijke polyneuropathie”, legt dr. Vrancken uit. “Polyneuropathieën komen vaak voor, dus deze behandeling zou een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven van heel veel patiënten.”

Nieuws over CIAP

Laden…
Op zoek naar risicofactoren voor het ontstaan van CIAP
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Op zoek naar risicofactoren voor het ontstaan van CIAP

Omdat de oorzaak van CIAP nog onbekend is, is er ook geen gerichte behandeling voor…