• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuw onderzoek: vervolg landelijke patiëntenregistratie myotone dystrofie

Terug naar het nieuwsoverzicht

Er kan een nieuw onderzoek van start! Hierin zal de landelijke patiëntenregistratie myotone dystrofie verder worden uitgebreid. Het Prinses Beatrix Spierfonds gelooft dat wetenschappelijk onderzoek de weg is naar een wereld zonder spierziekten. Voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland. Met wetenschappelijk onderzoek zetten wij de strijd voort. Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Onderzoek naar medicijnen

Myotone dystrofie is een erfelijke spierziekte die bij ongeveer 2000 mensen in Nederland voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een fout in het DNA. Hierdoor wordt een molecuul geproduceerd dat ernstige schade toebrengt aan cellen in de spieren en de hersenen. Er bestaat nog geen medicijn voor myotone dystrofie. Hier wordt wel veel onderzoek naar gedaan, met veelbelovende resultaten. Om het effect van mogelijke medicijnen bij patiënten te kunnen aantonen, is het noodzakelijk om te weten hoe de ziekte zich in de tijd ontwikkeld. En dit moet ook gemeten kunnen worden.

Onderzoeker Karin Faber doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Karin Faber.

Landelijke registratie

In 2016 is daarom de landelijke patiëntenregistratie myotone dystrofie opgezet. Hierin worden zoveel mogelijk gegevens verzameld over mensen met myotone dystrofie en hun klachten. Dankzij het nieuwe onderzoek kan de registratie verder worden uitgebreid. Daarnaast zullen alle deelnemers voor langere tijd worden gevolgd. Zo krijgen de onderzoekers een beter beeld van het verloop van de ziekte. Dit zorgt ervoor dat Nederland klaar is om mee te kunnen doen met toekomstige studies naar nieuwe medicijnen, wanneer deze beschikbaar komen.

Meer weten?

Het onderzoek naar de landelijke patiëntenregistratie wordt uitgevoerd in het Maastricht UMC+ en Radboudumc, onder leiding van prof. dr. Karin Faber en prof. dr. Baziel van Engelen. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt met de opbrengsten van ‘MD de wereld uit!’.

Nieuws over myotone dystrofie

Laden…
Gentherapie voor myotone dystrofie

Gentherapie voor myotone dystrofie

De onderzoeksgroep in het Radboudumc onderzoekt cel- en gentherapie voor myotone dystrofie, omdat het de…

Gentherapie voor myotone dystrofie vereist meer dan correctie DNA
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Gentherapie voor myotone dystrofie vereist meer dan correctie DNA

Het corrigeren van een erfelijke fout repareert niet automatisch veranderingen in de ‘verpakking’ van het…