• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Nieuwe pijnstiller voor de spierziekte dunnevezelneuropathie

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het bestaande medicijn lacosamide kan de pijnklachten bij mensen met een specifieke vorm van dunnevezelneuropathie verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ dat werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds. Voor meer onderzoek is jouw hulp nodig. Doneer nu!

Verschillende oorzaken

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een spierziekte waarbij pijn en gevoelsstoornissen op de voorgrond staan. Dit komt omdat de eindtakjes van de zenuwen vlak onder de huid (de dunne zenuwvezels) niet goed werken. Deze dunne zenuwvezels zijn onder andere verantwoordelijk voor het voelen van pijn en temperatuur. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben, zoals aandoeningen van het afweersysteem en erfelijke afwijkingen. “Maar,” zo legt onderzoeker dr. Bianca de Greef uit, “ondanks zeer uitgebreid onderzoek, wordt bij de helft van de mensen met DVN geen onderliggende aandoening gevonden. Waarschijnlijk spelen bij deze groep nog onbekende factoren een rol.”

Medicijn voor epilepsie

Mensen met DVN hebben vaak hevige pijn. Deze kan erg invaliderend zijn. “Bij DVN ervaren patiënten neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd”, vertelt dr. De Greef. “Deze pijn is vaak lastig onder controle te krijgen.” In haar onderzoek testte dr. De Greef het bestaande medicijn lacosamide bij DVN-patiënten die een erfelijke afwijking in een zoutkanaal in de zenuw hebben. Dit medicijn wordt voorgeschreven bij epilepsie en werkt op deze zoutkanalen. Dr. De Greef ontdekte dat het middel een veilige behandeling is die de pijnklachten inderdaad kan verminderen. Ook verbeterde de nachtrust en zagen ze een positief effect op het algemene welzijn. Of het middel ook bij andere DVN-patiënten werkt, moet verder onderzoek uitwijzen.

Meer weten?

Het onderzoek naar nieuwe pijnmedicatie voor dunnevezelneuropathie werd uitgevoerd door dr. Bianca de Greef, die vorige maand op dit onderzoek promoveerde, onder leiding van prof. dr. Karin Faber in het Maastricht UMC+. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain en zijn hier tegen betaling te lezen.

Nieuws over dunnevezelneuropathie

Laden…
Landelijke registratie voor patiënten met dunnevezelneuropathie
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Landelijke registratie voor patiënten met dunnevezelneuropathie

Er is steeds meer bekend over wat nou tot die beschadiging van de dunne zenuwvezels…