• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Onderzoek naar armondersteuner voor SMA afgerond

Terug naar het nieuwsoverzicht

Een armondersteuner kan de vermoeidheid van de armen verminderen en het uitvoeren van alledaagse handelingen makkelijker maken bij mensen met SMA. Dat is de conclusie van onderzoekers in het Radboudumc. In hun onderzoek testten ze een prototype armondersteuner die voor de ziekte van Duchenne is ontwikkeld. Voor meer onderzoek naar SMA hebben we jouw steun nodig. Doneer nu!

Prototype armondersteuner

Het zo lang mogelijk kunnen gebruiken van de armen en handen wordt door mensen met SMA als één van de belangrijkste doelen gezien in het behoud van de kwaliteit van leven. In een eerder onderzoek is een prototype ontwikkeld voor een armondersteuner voor de ziekte van Duchenne. De armfunctie van mensen met de ziekte van Duchenne en SMA is vrij vergelijkbaar. In het onderzoek dat nu is afgerond, werd daarom gekeken of de ontwikkelde armondersteuner ook toepasbaar is voor mensen met SMA.

Aanpassingen nodig

In een 3D bewegingslaboratorium bekeken de onderzoekers de arm- en handfunctie van mensen met SMA. Zoals verwacht, neemt de functie af naarmate de ziekte vordert. Toch zagen de onderzoekers veel verschil tussen de deelnemers. En anders dan bij mensen met Duchenne, wordt de mogelijkheid tot beweging van de armen bij mensen met SMA vooral bepaald door de spierkracht en niet door verkortingen van de spieren (contracturen). Het prototype van de armondersteuner verminderd de vermoeidheid van de armen en maakt het uitvoeren van alledaagse handelingen bij mensen met SMA makkelijker. De onderzoekers concluderen dan ook dat het prototype ook toepasbaar is voor mensen met SMA. Er zijn wel enkele aanpassingen nodig, zoals de ondersteuning van de handfunctie.

Het prototype van de armondersteuner wordt momenteel samen met een bedrijf verder ontwikkeld, in eerste instantie voor mensen met de ziekte van Duchenne. Het doel is om de armondersteuner verder te testen in thuissituaties en hem vervolgens op de markt te brengen.

Meer weten?

Het onderzoek naar de armondersteuner voor SMA werd uitgevoerd in het Radboudumc onder leiding van dr. Imelda de Groot. Het onderzoek werd gefinancierd met te opbrengsten van ‘SMA de wereld uit!’.

Nieuws over SMA

Laden…
Meten van betekenisvolle effecten bij de behandeling van SMA 
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Meten van betekenisvolle effecten bij de behandeling van SMA 

Hoewel er behandelingen beschikbaar zijn voor SMA, blijkt het moeilijk betekenisvolle effecten aan te tonen.…