Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Onderzoeker Renske Wadman wint prijs voor beste proefschrift

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoeker dr. Renske Wadman heeft de Dr. Jan Meerwaldt Prijs gewonnen voor haar onderzoek naar SMA. Deze prijs voor het beste proefschrift wordt om het jaar uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Het onderzoek van dr. Wadman werd mede gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Landelijke SMA registratie

Dr. Wadman promoveerde eind 2017 op haar onderzoek naar SMA. Hierin zette ze een landelijke database op waarin zoveel mogelijk mensen met SMA werden geregistreerd. Ze onderzocht bijna driehonderd mensen met SMA in het ziekenhuis of bij hen thuis. Dankzij uitgebreide vragenlijsten en onderzoeken van de spieren kreeg het onderzoeksteam meer inzicht in de enorme variatie in het beloop van SMA, de spierzwakte en bijkomende klachten bij mensen met SMA. Zo kwam er uit de interviews een nieuw symptoom aan het licht: het snel moe worden bij herhalende bewegingen. Daarnaast ontdekte ze dat bij SMA niet alleen de zenuwcellen in het ruggenmerg aangedaan zijn, maar dat er ook een verminderde prikkeloverdracht is van zenuw naar spier. Deze ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelingsmogelijkheden.

Dr. Wadman won de Dr. Jan Meerwaldt Prijs 2018 voor haar proefschrift getiteld ‘Studies on spinal muscular atrophy’. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 7.500,-.

Verder specialiseren in spierziekten

Dr. Wadman is bijna klaar met haar opleiding tot neuroloog in het UMC Utrecht. Op 1 december van dit jaar zal ze hier starten met het fellowship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Dit is een opleiding van 1 jaar waarin een getalenteerde en gemotiveerde neuroloog zich kan specialiseren in de spierziekten. Zo zorgt het fonds ervoor dat de zorg voor mensen met een spierziekte in Nederland steeds verder verbetert.

Nieuws over SMA

Laden…
Tiende editie van de boerderijfair levert een mooi bedrag op
Acties
Acties

Tiende editie van de boerderijfair levert een mooi bedrag op

Familie Tanis organiseerde dit jaar samen met een groep vrijwilligers de tiende editie van de…