• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

De rol van ontsteking bij FSHD

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoekers in Nijmegen zijn meer te weten gekomen over de rol van ontsteking bij FSHD. Zo vonden de onderzoekers meerdere afwijkingen bij mensen met FSHD in een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij ontsteking. Voor meer onderzoek hebben we jouw hulp nodig.

Ontstekingen in de spieren

FSHD is een relatief veel voorkomende erfelijke spierziekte. De ziekte kenmerkt zich door spierzwakte in het gezicht, de schouders en de armen. Deze klachten worden veroorzaakt door het DUX4-eiwit. Dit eiwit is schadelijk voor de spieren en wordt hier normaal gesproken dan ook niet aangemaakt. Bij mensen met FSHD gebeurt dit wel. Kenmerkend voor spierweefsel van mensen met FSHD is de aanwezigheid van ontstekingen. Of deze ontstekingen samenhangen met de aanwezigheid van DUX4 is nog niet duidelijk. Ontstekingen kunnen in principe met medicijnen worden behandeld. Daarom willen onderzoekers in Nijmegen meer weten over de rol van ontstekingen bij FSHD.

Onderzoeker Baziel van Engelen doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen.

Meerdere afwijkingen

De Nijmeegse onderzoekers voerden een hele batterij aan experimenten uit, gebruikmakend van bloed en spierweefsel van mensen met FSHD en van controlepersonen. Hiermee hebben ze een tamelijk nieuw terrein in kaart gebracht. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo vonden de onderzoekers meerdere afwijkingen bij mensen met FSHD in een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij ontsteking. Hoe deze afwijkingen bijdragen aan de klachten bij FSHD, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Meer weten?

Het onderzoek naar FSHD werd uitgevoerd in het Radboudumc onder leiding van prof. dr. Baziel van Engelen en werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Nieuws over FSHD

Laden…
Onderzoek afgerond: FSHD op hoge resolutie

Onderzoek afgerond: FSHD op hoge resolutie

Onderzoekers in het LUMC onderzochten wanneer het schadelijke DUX4-eiwit bij mensen met FSHD wordt aangemaakt…

De productie van DUX4 bij FSHD voorspellen voor efficiëntere behandeling
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

De productie van DUX4 bij FSHD voorspellen voor efficiëntere behandeling

Hoe kan het dat de ene spiercelkern heel veel van het eiwit DUX4 produceert, terwijl…