• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

SMA vanaf 1 juni 2022 in de hielprik

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wat een geweldig nieuws! Vanaf 1 juni 2022 wordt de spierziekte SMA opgenomen in de hielprik. Dit is ontzettend belangrijk, want zo kan de ziekte al bij pasgeboren baby’s worden vastgesteld en kan men meteen beginnen met behandelen.

hielprik-SMA-babies

Ieder jaar worden 15 tot 20 kinderen met de ziekte SMA geboren. De klachten beginnen meestal op jonge leeftijd. Door de ziekte vroeg op te sporen, kan de behandeling snel starten. Dit voorkomt onherstelbare schade en ernstig leed.

Ellen Sterrenburg, algemeen directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, reageert: “Dit is een hoopvol bericht. SMA is de eerste spierziekte die in de hielprik is opgenomen. Waar kindjes nu pas na maanden of jaren worden gediagnostiseerd, kan de spierziekte nu heel snel worden opgespoord en meteen behandeld. Met ons gentherapieprogramma hopen we binnen afzienbare tijd dit ook voor andere spierziekten voor elkaar te krijgen.”

Het onderzoeksprogramma gentherapie

Voor de meeste van de 600 verschillende spierziekten is er geen medicijn. Er is geen behandeling en mensen gaan steeds verder achteruit. Met verlamming of zelfs de dood als gevolg. De weg naar een medicijn leek tot voor kort pijnlijk lang en ingewikkeld. Nu is er hoop, dankzij gentherapie. Wij geloven er heilig in dat we met het onderzoeksprogramma gentherapie en andere wetenschappelijke studies in staat zijn om de achteruitgang van spierziekten te stoppen.

Nieuws over SMA

Laden…
Kim Kant-Smits wint Spierfonds Impact Award 2024

Kim Kant-Smits wint Spierfonds Impact Award 2024

De winnaar van de Spierfonds Impact Award 2024 is dit jaar bekend gemaakt, en het…

Meten van betekenisvolle effecten bij de behandeling van SMA 
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Meten van betekenisvolle effecten bij de behandeling van SMA 

Hoewel er behandelingen beschikbaar zijn voor SMA, blijkt het moeilijk betekenisvolle effecten aan te tonen.…