• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Stijn deed met een scholarship onderzoek naar de zenuw-spierovergang

Terug naar het nieuwsoverzicht

Stijn den Daas, masterstudent Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, liep acht maanden stage in New York. Hier onderzocht hij de overgang tussen zenuw en spier, een verbinding die bij verschillende spierziekten verstoord is.

De aansturing van spieren

“De ‘zenuw-spierovergang’ is een belangrijke verbinding tussen spiercellen en zenuwen”, legt Stijn uit. “Hierin worden signalen doorgestuurd van de hersenen naar de spieren, waardoor je noodzakelijke bewegingen (zoals ademhalen) en doelbewuste bewegingen (zoals lopen) kunt maken.” De zenuw-spierovergang speelt bij verschillende spierziekten een rol. Zo wordt de verbinding aangetast bij myasthenia gravis en ALS, en ook bij de ziekte van Duchenne lijken afwijkingen voor te komen. Om behandelingen te ontwikkelen die de zenuw-spierovergang kunnen repareren of beschermen, is het van belang te weten hoe de zenuw-spierovergang precies werkt.

Communicatie tussen eiwitten

“Tijdens mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar Lrp4”, vertelt Stijn. “Een noodzakelijk eiwit voor de vorming en goede werking van de zenuw-spierovergang. Lrp4 zit op de spiercellen en geeft een signaal aan de zenuwen. Zonder dit signaal kan er geen zenuw-spierovergang worden gemaakt en kunnen de spieren niet worden aangestuurd. Maar welk eiwit op de zenuwen het signaal van Lrp4 ontvangt, is nog onbekend.” Daarom onderzocht Stijn een eiwit op de zenuwen dat mogelijk met Lrp4 communiceert. Na heel veel experimenten is het bewijs dat dit eiwit essentieel is voor de vorming van de zenuw-spierovergang er nog niet. “Dit project is ook pas een eerste stap”, aldus Stijn. “Maar als het wordt aangetoond dat het kandidaateiwit samen met Lrp4 het signaal geeft voor de vorming van de zenuw-spierovergang, dan kan deze kennis gebruikt worden om therapieën te ontwikkelen die de zenuw-spierovergang kunnen helpen.”

Geweldige ervaring

Hoe was het om stage te lopen in een van de grootste steden ter wereld? “Een hele ervaring”, aldus Stijn. “New Yorkers staan er om bekend altijd onderweg te zijn. Dit is natuurlijk erg vermoeiend, altijd actief zijn met reizen, sporten en werken, maar het geeft je ook veel energie. Ik moest daar wel aan wennen, want zelf ‘even’ boodschappen doen is daar al een onderneming. Maar ik heb ongelofelijk veel dingen kunnen leren, van nieuwe technieken in het onderzoek tot de verschillen in het leven tussen Nederlanders en New Yorkers. Het was een geweldige ervaring die ik heb kunnen opdoen.”

Scholarship

De onderzoeksstage van Stijn werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen lopen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Vragenlijst: prioriteiten in onderzoek

Wij willen graag weten welke onderwerpen mensen met een spierziekte belangrijk vinden om onderzoek naar…