• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Stimulans voor onderzoek naar nemaline myopathie

Terug naar het nieuwsoverzicht

Spierziektenonderzoeker prof. dr. Coen Ottenheijm van het Amsterdam UMC, heeft twee beurzen ontvangen van samen 4 miljoen euro voor onderzoek naar het middenrif. Deze ademhalingsspier is bij veel spierziekten aangedaan.

Een adembenemende spier

Het middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier van het lichaam. Het middenrif is opgebouwd uit een vernuftig raderwerk van talloze eiwitten. Aangeboren afwijkingen in deze eiwitten doen het raderwerk vastlopen met levensbedreigende ziekten tot gevolg. Prof. dr. Ottenheijm bestudeert waarom dit raderwerk vastloopt. In zijn onderzoek richt hij zich op de aangeboren spierziekte nemaline myopathie – onder andere met financiering van het Spierfonds – en op de ontwikkeling van zwakte van het middenrif bij patiënten die aan de beademing liggen op de intensive care. Dankzij de twee beurzen kan prof. dr. Ottenheijm zijn onderzoek naar het middenrif de komende jaren voortzetten.

Twee prestigieuze beurzen

Een van de beurzen die prof. dr. Ottenheijm ontving, is de prestigieuze Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze subsidie van 1,5 miljoen euro kent het NWO jaarlijks toe aan zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Van de 239 onderzoekers die de beurs hebben aangevraagd, hebben slechts 32 onderzoekers hem gekregen. De tweede beurs die prof. dr. Ottenheijm ontving, is een beurs van 2,5 miljoen van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH).

Nieuws over nemaline myopathie

Laden…
Kenmerken van nemaline myopathie in kaart
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Kenmerken van nemaline myopathie in kaart

Nijmeegse onderzoekers hebben de microscopische kenmerken van nemaline myopathie type 6 in kaart gebracht. Hierdoor…