Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

“Ik wilde mijzelf uitdagen door in het buitenland stage te lopen”

Terug naar het nieuwsoverzicht

In het kader van haar opleiding ‘Cancer, Stem Cells and Development Biology’ liep Lilian Sluimer zeven maanden stage in Lissabon, Portugal. Hier onderzocht ze hoe spiercellen precies worden gevormd. Haar stage werd mede mogelijk gemaakt met een scholarship van het fonds.

Allemaal tegelijkertijd

“Skeletspieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van het skelet”, vertelt Lilian. “Een skeletspier is opgebouwd uit bundels van spiervezels. Deze kunnen enkele centimeters lang zijn en bevatten myofibrillen die kunnen samentrekken. Het is belangrijk dat een hele spiervezel tegelijkertijd samentrekt.” Maar dat gebeurt niet altijd. Bijvoorbeeld bij centronucleaire myopathie. “Bij deze spierziekte worden de spieren op moleculair niveau niet helemaal goed gevormd, waardoor de spiervezels niet synchroon samentrekken”, aldus Lilian. “Dit leidt tot spierzwakte. Om te kunnen begrijpen wat er misgaat bij mensen met centronucleaire myopathie, is het belangrijk om te weten hoe de spieren in gezonde mensen precies worden gevormd.”

Tijdens haar onderzoeksstage ontdekte Lilian een manier om de spiervezels zichtbaar te maken. Hierdoor is het mogelijk om de vorming van de spier op moleculair niveau te volgen. “Ik heb ontdekt dat dit een uiterst dynamisch proces is. Met deze techniek kan in de toekomst onderzoek worden gedaan naar de defecten in de vorming van de spier bij centronucleaire myopathie. Dit biedt mogelijk nieuwe behandelopties.”

Lilian Sluimer liep stage in Lissabon.

Een tweede thuis

De stage is Lilian goed bevallen. “Ik wilde mijzelf uitdagen door in het buitenland stage te lopen. Ik had nooit verwacht dat in het buitenland wonen mij zo makkelijk af zou gaan. Lissabon voelt echt als een tweede thuis. Mijn collega’s hebben mij goed welkom geheten en ik heb het echt heel erg naar mijn zin gehad op het lab!”

Nieuws over congenitale myopathieën

Laden…
Wetenschappelijk onderzoek

Josine de Winter wint Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten

Onderzoeker Josine de Winter heeft de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten van het Prinses Beatrix Spierfonds gewonnen.…