• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Witte bloedcellen lijken geen voorspeller van herstel bij GBS

Terug naar het nieuwsoverzicht

Voor het Guillain-Barré syndroom bestaat een behandeling, maar deze slaat niet bij iedereen aan. Rotterdamse onderzoekers ontdekten dat bepaalde bloedcellen veranderen door de behandeling, maar dat dit waarschijnlijk geen voorspeller is van het herstel. Voor verder onderzoek hebben we jouw steun nodig. Doneer nu!

Behandeling met variabele uitkomst

Mensen met het Guillain-Barré syndroom (GBS) hebben een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem op een gewone infectie, zoals een verkoudheid of diarree. De eigen afweer valt niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. GBS kan worden behandeld door de toediening van antistoffen, maar de uitkomst van die behandeling verschilt per patiënt. Waarom dit zo is, weten de onderzoekers niet. Wel weten ze ontdekt dat bij een aantal GBS-patiënten na behandeling opeens een bepaald soort witte bloedcellen in het bloed verschijnt.

Geen voorspeller van herstel

Het doel van dit onderzoek, dat werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, was om na te gaan of deze reactie van de witte bloedcellen een voorspeller is van het herstel. De onderzoekers bekeken de witte bloedcellen van 66 mensen met GBS. Daarbij ontdekten ze dat de samenstelling van deze bloedcellen inderdaad verandert tijdens de behandeling. Deze veranderingen lijken echter geen invloed te hebben op het ziektebeloop en kunnen het herstel dus niet voorspellen.

Tweede onderzoek

Het onderzoeksteam in Rotterdam doet momenteel nog een tweede onderzoek naar het voorspellen en verbeteren van het herstel bij GBS. In dit onderzoek wordt een model ontwikkeld die de noodzaak voor beademing kan voorspellen. Daarnaast zijn de onderzoekers bezig met een studie waarin wordt onderzocht of de meest ernstige patiënten met GBS baat hebben bij een tweede behandeling met antistoffen. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting dit jaar bekend worden.

Nieuws over Guillain-Barré syndroom

Laden…
Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom

Diverse infecties zijn in verband gebracht met het ontstaan van het Guillain-Barré syndroom, maar was…