• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Combinatie van twee behandelingen voor CIDP

Combinatie van twee behandelingen voor CIDP

Terug naar alle lopende onderzoeken

Mensen met CIDP kunnen op twee manieren worden behandeld. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen of een combinatie van beide behandelingen effectiever is dan een behandeling alleen.

Achtergrond van het onderzoek

Mensen met CIDP worden momenteel behandeld met menselijke antistoffen (immunoglobulinen) via een infuus of met hormonen (corticosteroïden). Beide behandelingen hebben voor- en nadelen. Immunoglobulinen werken snel, maar de meeste patiënten moeten langdurig met deze infusen behandeld worden omdat de ziekte anders actief wordt. Een ander nadeel van immunoglobulinen zijn de zeer hoge kosten. Corticosteroïden daarentegen hebben meer tijd nodig om te werken, maar leiden vaker tot remissie (het verminderen van de ziekteverschijnselen). Het grootste nadeel van corticosteroïden zijn de bijwerkingen die vaak tijdens langdurig gebruik voorkomen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen of behandeling met een combinatie van immunoglobulinen en corticosteroïden effectiever is dan een behandeling met immunoglobulinen alleen. Deelnemers zullen daarom elke 3 weken gedurende 4 maanden een infuus krijgen met immunoglobulinen of met een combinatie van immunoglobulinen en corticosteroïden. De onderzoekers verwachten dat met de combinatie meer patiënten verbeteren en in remissie raken. Hierdoor zal bij een deel van de patiënten chronische behandeling met immunoglobulinen niet nodig zijn waardoor onnodige bijwerkingen en hoge kosten worden voorkomen.

Tussentijdse resultaten

Alle deelnemende ziekenhuizen in Nederland zijn gestart met het verzamelen en behandelen van proefpersonen. Ook twee deelnemende centra in het Verenigd Koninkrijk zijn gestart met de studie. Inmiddels zijn 41 deelnemers gevonden, waarvan er 29 hun behandeling al hebben ondergaan. Vanwege de coronapandemie heeft het werven van nieuwe deelnemers een aantal maanden stilgelegen, maar dit wordt inmiddels weer opgestart. Hierbij heeft de veiligheid van de deelnemers de hoogste prioriteit.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 november 2017 gestart

Onderzoeker

Dr. Filip Eftimov, prof. dr. Ivo van Schaik & prof. dr. Rob de Haan

Locatie

Amsterdam UMC

Kosten

€ 249.986,-

Dr. Filip Eftimov

Dr. Filip Eftimov

Filip Eftimov is neuromusculair neuroloog in het Amsterdam UMC. Hier behandelt hij mensen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar de spierziekte CIDP.

Onderzoek naar CIDP

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.