• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
D-TERMINED: MRI als meetinstrument bij spierdystrofie

D-TERMINED: MRI als meetinstrument bij spierdystrofie

Terug naar alle lopende onderzoeken

Becker en Duchenne spierdystrofie zijn niet te genezen. Wel zijn de eerste medicijnen in ontwikkeling, een enorm hoopvolle ontwikkeling! Maar voordat deze medicijnen kunnen worden toegepast, moet het effect bij mensen worden aangetoond. Daarvoor zijn gevoelige en betrouwbare meetinstrumenten nodig die de achteruitgang op een objectieve manier kunnen meten.

Achtergrond van het onderzoek

Bij spierdystrofieën zoals Becker en Duchenne wordt spierweefsel vervangen door vetweefsel. Dit proces is onomkeerbaar en zorgt ervoor dat de spieren hun werking verliezen, met alle gevolgen van dien. De vervanging van spierweefsel door vet begint langzaam, maar verergert daarna zeer snel. Zodra dit omslagpunt is bereikt, is er geen houden meer aan. Wanneer dit omslagpunt bereikt wordt, kunnen we nog niet voorspellen. Wel weten we dat er voorafgaand subtiele veranderingen in de spier optreden.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit project is te testen of een geavanceerde MRI-techniek (diffusie-tensor-MRI) de subtiele veranderingen in de spier in beeld kan brengen bij mensen met Becker spierdystrofie. Om dit uit te zoeken, worden MRI-scans gemaakt van 20 mensen met Becker spierdystrofie en 20 controlepersonen. Deze worden vergeleken met spierbiopten én na twee jaar herhaald om ook de veranderingen in de tijd te meten. De onderzoekers verwachten met deze techniek subtiele veranderingen in de spier in een vroeg stadium te kunnen meten. Daarmee kan het een objectief en patiëntvriendelijk instrument zijn om de ernst en progressie bij Becker en andere spierdystrofieën te meten en voorspellen.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is nog niet gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

Nog niet gestart

Onderzoeker

Dr. Donnie Cameron, dr. Hermien Kan, dr. Erik Niks & dr. Maaike van Putten

Locatie

LUMC & Radboudumc

Kosten

€ 96.400,-

Dr. Donnie Cameron

Dr. Donnie Cameron

Donnie Cameron is natuurkundige in het Radboudumc in Nijmegen. Hier doet hij onderzoek naar de ontwikkeling en toepassing van nieuwe MRI-technieken.

Onderzoek naar Becker spierdystrofie

Gericht ingrijpen op ziektemechanismes als een mogelijke therapie voor spierdystrofie
Gericht ingrijpen op ziektemechanismes als een mogelijke therapie voor spierdystrofie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.