Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De oorzaak en preventie van CIAP

CIAP is een chronische vorm van polyneuropathie waarvan de oorzaak onbekend is. Het doel van dit onderzoek is te achterhalen hoe vaak CIAP precies voorkomt en meer te weten komen over de oorzaak van CIAP.

Achtergrond van het onderzoek

Polyneuropathie is een veel voorkomende aandoening van de zenuwen in armen en benen. Er zijn veel oorzaken bekend voor polyneuropathie. Toch wordt er in bijna de helft van alle gevallen geen oorzaak gevonden. Dan is er meestal sprake van chronische idiopathische axonale polyneuropathie (CIAP). CIAP komt voornamelijk voor op middelbare of oudere leeftijd. Door de vergrijzing zal ook het aantal mensen met CIAP toenemen. De oorzaak van CIAP is niet bekend is en er bestaat nog geen behandeling.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is te achterhalen hoe vaak CIAP precies voorkomt, en hoeveel nieuwe mensen met CIAP er jaarlijks bijkomen. Daarnaast willen de onderzoekers door middel van uitgebreid onderzoek van factoren zoals hart- en vaatziekten, bloedwaarden en erfelijke factoren, meer te weten komen over de oorzaak van CIAP. De onderzoekers denken dat CIAP niet opeens ontstaat, maar dat het een proces is van jaren en dat schade aan de zenuwen al in een vroeg stadium is op te sporen. De onderzoekers verwachten factoren te vinden die dit proces beïnvloeden. Op deze manier kan CIAP mogelijk behandelbaar worden en is CIAP in de toekomst misschien wel te voorkomen.

Tussentijdse resultaten

De onderzoekers hebben inmiddels zo’n 4200 mensen van boven de 40 jaar gescreend op het voorkomen van CIAP. Hierbij maakten de onderzoekers gebruik van gegevens van een bevolkingsonderzoek, de Rotterdam studie, dat al decennia succesvol is in Rotterdam. Van de gescreende deelnemers bleken 190 mensen een chronische polyneuropathie te hebben. De eerste mogelijke risicofactor die ze onderzochten, was het dieet. Ze toonden aan dat een gezond dieet geen invloed heeft op CIAP. Maar een beperkte zoutinname (minder dan 6 gram per dag) verlaagt mogelijk wel het risico op het krijgen van CIAP. Ook een gezonde levensstijl verlaagt de kans op CIAP.

Het komende jaar zullen de onderzoekers kijken naar andere mogelijke risicofactoren van CIAP, zoals erfelijke factoren.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 november 2017 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Pieter van Doorn & prof. dr. Arfan Ikram

Locatie

Erasmus MC

Kosten

€ 249.924,- (financiering mede door Stichting de Merel)

Prof. dr. Pieter van Doorn

Pieter van Doorn is neuromusculair neuroloog in het Erasmus MC. Hier behandelt hij volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doe hij onderzoek naar het vinden van een betere behandeling voor het Guillain-Barré syndroom en CIDP.

Onderzoek naar CIAP

Pijnstillende crème voor CIAP

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.