• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

Terug naar alle lopende onderzoeken

Bij sommige spierziekten, zoals CIDP en het Guillain-Barré syndroom (GBS), raken de zenuwen beschadigd, met klachten als pijn en verlamming tot gevolg. Het ‘complement systeem’, dat onderdeel is van ons afweersysteem, speelt een rol bij het ontstaan van deze spierziekten. In dit onderzoek wordt deze rol verder bestudeerd.

Achtergrond van het onderzoek

Immuun-gemedieerde neuropathieën, zoals CIDP en GBS, zijn spierziekten waarbij de zenuwen worden aangetast door ontstekingen. Dit leidt tot verlamming en gevoelsstoornissen. De behandeling bestaat uit het onderdrukken van het afweersysteem en herstel is in meer of mindere mate mogelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het ‘complement systeem’ (een onderdeel van het afweersysteem) een rol speelt bij het ontstaan van deze spierziekten. Maar wat die rol precies inhoudt, is nog onbekend.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de rol van het complement systeem bij het ontstaan van immuun-gemedieerde neuropathieën beter te begrijpen. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van klinische gegevens en materiaal (bloed, DNA) van mensen met GBS, CIDP en multifocale motore neuropathie dat in eerdere onderzoeken is verzameld. Ook maken ze gebruik van gekweekte zenuwcellen in het lab, waarmee ze de effecten van het complementsysteem op cellen van het zenuwstelsel bekijken. De onderzoekers hopen dat zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van immuun-gemedieerde neuropathieën. Daarnaast kunnen de resultaten helpen om het ziektebeloop beter te voorspellen en om gerichtere behandelingen te ontwikkelen.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is nog niet gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

Nog niet gestart

Onderzoeker

Dr. Daniëlle Krijgsman, dr. Kevin Budding, prof. dr. Ludo van der Pol & prof. dr. Bart Jacobs

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 279.237,-

Dr. Daniëlle Krijgsman

Dr. Daniëlle Krijgsman

Daniëlle Krijgsman is biomedisch onderzoeker in het UMC Utrecht. Hier doet ze onderzoek naar de rol van het afweersysteem bij polyneuropathieën.

Onderzoek naar CIDP

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.