Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De stofwisseling van de spieren in beeld bij SMA

Mensen met SMA hebben vaak last van snel vermoeide spieren. Mogelijk spelen veranderingen in de stofwisseling van de spier hierbij een rol. Het doel van dit onderzoek is om deze stofwisseling bij mensen met SMA in beeld te krijgen.

Achtergrond van het onderzoek

SMA is een zeldzame erfelijke spierziekte, waarbij de spieren steeds zwakker worden. Een belangrijke klacht van mensen met SMA is dat zij activiteiten die zij wel kunnen, maar kort kunnen volhouden. De oorzaak van deze ‘vermoeibaarheid’ van de spieren is onduidelijk. Mogelijk spelen veranderingen in de stofwisseling van de spier een rol. Onderzoek in het laboratorium lijkt dit te bevestigen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de stofwisseling van de spieren van mensen met SMA letterlijk in beeld te krijgen. De onderzoekers willen hiervoor 10 mensen met SMA type 3 en 5 gezonde vrijwilligers vragen voor een MRI, waarbij de deelnemers op een speciale fiets fietsen. Zo kunnen de onderzoekers de stofwisseling van de spieren vastleggen tijdens beweging. Kennis over de stofwisseling is belangrijk om nieuwe behandelingen, met medicijnen of door training, te ontwikkelen.

Meer onderzoek mogelijk dankzij ‘SMA de wereld uit!’

Met ‘SMA de wereld uit!’ zamelen we geld in voor extra wetenschappelijk onderzoek naar SMA. Dat kan onderzoek zijn naar genezing of, totdat het zover is, om de gevolgen van de ziekte te kunnen behandelen. Het ultieme doel is een behandeling voor SMA mogelijk te maken voor iedereen! Help jij mee het volgende onderzoek mogelijk te maken?

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar zijn 6 mensen met SMA en 2 vrijwilligers gevonden die aan het onderzoek mee willen doen. Een van hen heeft de studie al afgerond. Voor de rest staan afspraken ingepland. De eerste metingen hebben goede, gedetailleerde beelden opgeleverd. Het komende jaar zullen de resterende deelnemers worden geworven en zullen alle metingen gedaan worden.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 december 2017 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Ludo van der Pol, drs. Bart Bartels & dr. Jeroen Jeneson

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 130.026,- (financiering mede door Zwaluwen Jeugd Actie)

Prof. dr. Ludo van der Pol

Ludo van der Pol is neuromusculair neuroloog in het UMC Utrecht. Hier behandelt hij kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar met name de spierziekte SMA.

Onderzoek naar SMA

Op weg naar therapie op maat voor SMA

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.