Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Een behandeling op maat voor GBS en CIDP

De spierziekten Guillain-Barré syndroom (GBS) en CIDP zijn te behandelen met immunoglobulinen. Maar deze behandeling slaat niet bij iedereen aan. Dit onderzoek hoopt antwoord te geven op de vraag hoe mensen met GBS of CIDP het beste behandeld kunnen worden met immunoglobulinen.

Achtergrond van het onderzoek

GBS en CIDP zijn spierziekten waarbij de zenuwen ontstoken raken. Dit leidt tot verlamming van de spieren. Bij GBS gaat dit snel, bij CIDP meer geleidelijk. Beide spierziekten kunnen worden behandeld met menselijke antistoffen, zogenoemde immunoglobulinen. Deze behandeling slaat echter niet bij alle patiënten aan; sommige patiënten verbruiken de immunoglobulinen erg snel en hebben wellicht baat bij een hogere dosis. In een eerder onderzoek heeft het Rotterdamse onderzoeksteam een model ontwikkeld waarmee bij individuele patiënten berekend kan worden hoe snel de immunoglobulinen verbruikt zullen worden en wat het effect zal zijn van de behandeling.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om dit model te testen in de praktijk. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van klinische gegevens en bloedmonsters die in eerdere klinische trials zijn verzameld bij mensen met GBS en CIDP. De onderzoekers verwachten dat sommige mensen met GBS een hogere dosis of langere behandeling nodig hebben. Bij mensen met CIDP verwachten ze de dosis en de frequentie van de behandeling beter te kunnen instellen. Zo hopen de onderzoekers alle patiënten een behandeling op maat te kunnen geven.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar hebben de onderzoekers in een grote groep patiënten het niveau van immunoglobulinen in het bloed bepaald. Deze gegevens hebben ze gebruikt om te testen of het model kan voorspellen hoe snel de immunoglobulinen bij individuele patiënten verbruikt worden. De eerste resultaten laten zien dat het model goed werkt en met de nieuwe gegevens verbeterd kan worden.

Het komende jaar zullen de onderzoekers verder gaan met het testen van grote groepen patiënten. Daarnaast zullen ze ook onderzoeken hoe ze het model kunnen verbeteren en in de praktijk kunnen inzetten om patiënten een behandeling op maat te kunnen geven.

Onderzoeker aan het woord

Prof. dr. Bart Jacobs vertelt meer over zijn onderzoek naar GBS.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 februari 2020 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Bart Jacobs, prof. dr. Pieter van Doorn & prof. dr. Teun van Gelder

Locatie

Erasmus MC

Kosten

€ 279.644,-

prof. dr. Bart Jacobs

Bart Jacobs is neuroloog en immunoloog in het Erasmus MC. Hier behandelt hij volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar het Guillain-Barré syndroom en CIDP.

Onderzoek naar Guillain-Barré syndroom

Uitkomstmaten voor GBS en CIDP

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.