• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Een betere behandeling voor myositis

Een betere behandeling voor myositis

Terug naar alle lopende onderzoeken

Myositis is te behandelen, maar deze behandeling werkt niet optimaal en de ziekte wordt in veel gevallen chronisch. In dit onderzoek wordt getest of een aanvullende behandeling vlak na diagnose tot een beter klinisch herstel leidt.

Achtergrond van het onderzoek

Myositis is een groep spierziekten waarbij de spieren ontstoken en verzwakt raken. Dat komt door een verstoorde afweerreactie, waardoor het eigen afweersysteem het spierweefsel aanvalt. Myositis is te behandelen, maar deze behandeling is niet optimaal. De huidige standaardbehandeling, met hoge doseringen prednison, kent veel bijwerkingen en werkt vaak onvoldoende. Bij 85% van de patiënten wordt de ziekte chronisch en blijven beperkingen bestaan.

Doel van het onderzoek

Bij andere auto-immuunziekten is gebleken dat een intensievere behandeling vlak na diagnose effectief is, ook op de lange termijn. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen of het toevoegen van immunoglobulinen aan de standaardbehandeling met prednison, tot een beter klinisch herstel leidt. Immunoglobulinen zijn antistoffen die uit bloed van bloeddonoren worden gehaald en die de overactieve afweerreactie kunnen remmen. Mocht blijken dat een aanvullende behandeling hiermee effectief is, dan kan de behandeling op korte termijn geïmplementeerd worden in de kliniek.

Tussentijdse resultaten

Het eerste jaar van het onderzoek stond voornamelijk in het teken van het werven van deelnemers voor de studie. In september 2021 werd de eerste deelnemer geïncludeerd. Op dit moment zijn 22 deelnemers met de studie gestart. Zij worden behandeld met prednison of met een combinatie van prednison en immunoglobulinen. De behandeling zelf duurt 12 weken, maar de deelnemers worden in totaal een jaar lang gevolgd. Op verschillende momenten worden zowel lichamelijke tests als vragenlijsten afgenomen.

In totaal willen de onderzoekers 48 deelnemers werven, dus ook de komende periode zal in het teken staan van het werven van nieuwe deelnemers.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 oktober 2021 gestart

Onderzoeker

Dr. Joost Raaphorst & dr, Anneke van der Kooi

Locatie

Amsterdam UMC

Kosten

€ 246.970,-

Dr. Joost Raaphorst

Dr. Joost Raaphorst

Joost Raaphorst is neuroloog in het Amsterdam UMC. Hier doet hij onderzoek naar de diagnose en behandeling van myositis.

Onderzoek naar myositis

Spierherstel bij dermatomyositis
Spierherstel bij dermatomyositis

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.