Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Een nieuw ziektemodel voor multifocale motore neuropathie

Om goed onderzoek te kunnen doen naar een ziekte, is een model nodig, dat in het laboratorium bestudeerd kan worden. In dit onderzoek zal in een nieuw ziektemodel voor multifocale motore neuropathie (MMN) worden gekeken naar het mechanisme achter deze spierziekte.

Achtergrond van het onderzoek

Er is nog maar weinig bekend over de oorzaak en het ziektemechanisme van MMN. Ook is de huidige behandeling nog lang niet optimaal. Een belangrijk probleem bij wetenschappelijk onderzoek naar MMN is dat er geen model is voor de ziekte, waarmee MMN in het laboratorium kan worden onderzocht. Er kan dus alleen onderzoek plaatsvinden met bijvoorbeeld bloed van de patiënten. De onderzoekers zijn er gelukkig in geslaagd om met een nieuwe techniek een model te ontwikkelen voor MMN. Bij deze techniek worden huidcellen van de patiënt omgevormd tot stamcellen, om deze vervolgens weer om te vormen tot zenuwcellen. Met behulp van deze gekweekte zenuwcellen is al aangetoond dat bepaalde antistoffen uit het bloed van MMN-patiënten aan zenuwcellen binden.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek zal worden bepaald hoe de binding van deze antistoffen tot schade aan de zenuwen leidt en of dit proces specifiek is voor MMN. Daarnaast zullen de onderzoekers het ziektemodel nog beter proberen te maken door de zenuwcellen te kweken met cellen die de isolerende laag van zenuwen maken. De resultaten van dit onderzoek zullen nieuwe inzichten bieden in de oorzaak en het ziektemechanisme van MMN, wat uiteindelijk tot betere behandelingsmogelijkheden zal leiden.

Tussentijdse resultaten

In de eerste twee jaar hebben de onderzoekers het model voor MMN verder ontwikkeld. Ze zijn nu in staat zenuwcellen te maken die spieren aansturen en het gevoel verzorgen. Dit model is waarschijnlijk geschikt voor een groot aantal vormen van ontstekingsachtige neuropathie. Daarom hebben de onderzoekers bloedmonsters getest van mensen met verschillende vormen van ontstekingsachtige neuropathie (waaronder MMN en CIDP). Een deel van deze bloedmonsters bevatten antistoffen die binden aan de zenuwcellen. De plek van deze binding aan de zenuwcel kan wel verschillen. Dit duidt mogelijk op verschillende vormen van ontstekingsreacties.

De komende tijd zullen de onderzoekers de effecten van de binding van antistoffen aan zenuwcellen verder bestuderen.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 maart 2016 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Ludo van der Pol, dr. Oliver Härschnitz & prof. dr. Leonard van den Berg

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 249.902,-

Prof. dr. Ludo van der Pol

Ludo van der Pol is neuromusculair neuroloog in het UMC Utrecht. Hier behandelt hij kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar met name de spierziekte SMA.

Onderzoek naar multifocale motore neuropathie

MRI voor de diagnose van CIDP en MMN

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.