• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Een persoonlijke behandelstrategie voor dermatomyositis bij kinderen

Een persoonlijke behandelstrategie voor dermatomyositis bij kinderen

Terug naar alle lopende onderzoeken

In een eerder onderzoek zijn eiwitten gevonden die de ziekteactiviteit van juveniele dermatomyositis kunnen meten. Het doel van dit onderzoek is te kijken of deze biomarkers het ziektebeloop ook kunnen voorspellen. Op basis hiervan kan vervolgens een persoonlijke behandelstrategie worden ontwikkeld.

Achtergrond van het onderzoek

Juveniele dermatomyositis is een vorm van deze spierziekte die optreedt voor het zestiende levensjaar. De behandeling van juveniele dermatomyositis bestaat uit afweeronderdrukkende medicatie, waaronder prednison, wat veel bijwerkingen kan geven. Er zijn geen betrouwbare bloedtesten voor het meten van de spierontsteking die optreedt bij deze ziekte. Daarom worden alle kinderen op dezelfde manier behandeld. In een eerder onderzoek heeft het team in Utrecht eiwitten gevonden in het bloed die heel goed de ziekteactiviteit kunnen meten, zogenaamde biomarkers.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of deze biomarkers het beloop van de ziekte en opvlammingen van de ontsteking kunnen voorspellen. Hiervoor hebben de onderzoekers een internationale samenwerking opgezet. De onderzoekers verwachten rond de 200 nieuwe patiënten te kunnen verzamelen. Deze patiënten zullen 2 jaar lang gevolgd worden. Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om op basis van de biomarkers een persoonlijke behandelstrategie te ontwikkelen, dat over- en onderbehandeling van kinderen met juveniele dermatomyositis kan voorkomen.

Tussentijdse resultaten

De onderzoekers hebben een nieuwe biomarker gevonden, die niet alleen goed de ziekteactiviteit kan meten, maar ook op het moment van diagnose lijkt te kunnen voorspellen of kinderen goed zullen reageren op de behandeling of niet. Deze biomarker zou dus waardevol kunnen zijn bij het identificeren van patiënten die een intensievere behandeling nodig hebben.

Daarnaast zijn de onderzoekers uitgebreide sets van bloedeiwitten aan het meten bij patiënten. Met deze data hopen ze biomarkers te vinden die iets kunnen zeggen over het risico op een verminderd behandeleffect en over betrokken ziektemechanismes. Tot slot blijven de onderzoekers nieuwe patienten werven voor dit onderzoek en voor toekomstige studies naar juveniele dermatomyositis.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 maart 2020 gestart

Onderzoeker

Dr. Annet van Royen-Kerkhof & dr. Femke van Wijk

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 279.538,- (financiering mede door Zwaluwen Jeugd Actie)

Dr. Annet van Royen-Kerkhof

Dr. Annet van Royen-Kerkhof

Annet van Royen-Kerkhof is kinderreumatoloog/-immunoloog in het UMC Utrecht. Naast het behandelen van kinderen met reuma, doet ze hier onder andere onderzoek naar de spierziekte juveniele dermatomyositis.

Onderzoek naar myositis

Spierherstel bij dermatomyositis
Spierherstel bij dermatomyositis

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.