• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Het verbeteren van de conditie bij spierziekten

Het verbeteren van de conditie bij spierziekten

Terug naar alle lopende onderzoeken

Mensen met een spierziekte hebben vaak moeite om voldoende te bewegen vanwege spierzwakte, vermoeidheid en pijn. Het doel van dit onderzoek is om te testen of een gepersonaliseerd trainingsprogramma de conditie en kwaliteit van leven kan verbeteren.

Achtergrond van het onderzoek

Mensen met een spierziekte hebben vaak moeite om voldoende te bewegen door klachten als spierzwakte, vermoeidheid en pijn. Het inactief zijn zorgt voor een slechtere lichamelijke conditie, waardoor het alledaags functioneren steeds moeilijker wordt. Alhoewel steeds meer studies de positieve effecten hebben aangetoond van beweegprogramma’s bij mensen met een spierziekte, is het bewijs beperkt en zijn er ook studies die geen effect vonden. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat de huidige beweegprogramma’s onvoldoende zijn afgestemd op de individuele patiënt.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of een gepersonaliseerd trainingsprogramma met een coachingstraject de lichamelijk conditie en kwaliteit van leven van mensen met verschillende spierziekten verbetert ten opzichte van de gebruikelijke zorg. Ook wordt nagegaan of het volgen van het beweegprogramma zorgt voor een meer actieve leefstijl op de langere termijn. De onderzoekers zullen dit onderzoek uitvoeren onder 30 mensen met het postpoliosyndroom, 30 mensen met HMSN en 30 mensen met een andere langzaam progressieve spierziekte.

Tussentijdse resultaten

In 2022 is het beoogde aantal deelnemers behaald: 91 deelnemers doen nu aan het onderzoek mee. In de deelnemende centra (Amsterdam UMC, UMC Utrecht, Sint Maartenskliniek, Klimmendaal, Merem en Basalt) hebben de deelnemers het gehele programma al doorlopen. Bij een deel van de deelnemers worden nu nog de laatste nametingen gedaan. Dit is het belangrijkste doel van 2023. Daarna zullen alle resultaten worden opgeschreven.

Over het onderzoek

Onderzoek
Conditie
Conditie

1 januari 2018 gestart

Onderzoeker

Dr. Eric Voorn & dr. Anita Beelen

Locatie

Amsterdam UMC

Kosten

€ 245.887,-

Dr. Eric Voorn

Dr. Eric Voorn

Eric Voorn is bewegingswetenschapper in het Amsterdam UMC. Hier doet hij onderzoek naar het verbeteren en onderhouden van de fysieke fitheid en dagelijkse activiteiten van mensen met langzaam progressieve spierziekten.

Onderzoek naar HMSN

RNA als medicijn voor HMSN
RNA als medicijn voor HMSN

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.